eur:
385.26
usd:
354.71
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Parlamenti bizottság alakulhat a fejlesztések felügyeletére

Hét javaslat megvitatását indítványozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az önkormányzatok egyeztető fórumának első ülésén szerdán a Parlamentben. Kósa Lajos fideszes polgármester példátlannak nevezte, hogy a kormány nem egyeztetett a költségvetés benyújtása előtt.

Az indítványok elsősorban fejlesztéspolitikával kapcsolatosak. Szerepel közöttük az, hogy az Országgyűlésben alakuljon az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását felügyelő eseti bizottság, amelyben kormánypárti és ellenzéki képviselők azonos számban vannak, ellenzéki elnökkel.

A miniszterelnök ezen kívül határidőket javasolt az önkormányzati, területfejlesztési törvény módosításának menetrendjére, az önkormányzati finanszírozási rendszer átalakításának ütemezésére, illetve az önkormányzatok és kistérségek fejlesztési, illetve akcióterveinek elkészítésére.

Kósa: példátlan a kormány eljárása

Debrecen fideszes polgármestere kijelentette: ragaszkodnak ahhoz, hogy a regionális fejlesztési tanácsok élén választott önkormányzati vezetők legyenek.

Kósa Lajos példátlannak nevezte, hogy a kormány a költségvetés benyújtása előtt nem egyeztetett az önkormányzati szövetségekkel, de azt is kifogásolta, hogy az önkormányzatok által fenntartott intézmények sorsát illetően és a közigazgatás átszervezése ügyében sincs tárgyalás a kormány és az önkormányzatok között.

Az ellenzéki városvezető szerint nem egyszerűen arról van szó, hogy a miniszterelnök rendkívül udvariatlan módon, a bizalmat leépítve dönt közigazgatási átszervezésekről, hanem automatikusan eltaszít egy segítő kezet is, hiszen sok polgármester úgy gondolja, hogy belenyúl saját városa költségvetésébe, csak hogy ott legyen egy regionális szervezet.

A KDNP kommunikációs trükknek nevezte az önkormányzati egyeztető fórumot.

Demszky: egységes érdekképviselet kellene

Demszky Gábor liberális főpolgármester hozzászólásában ugyanakkor úgy vélte, hogy a kormány és az önkormányzatok egyeztetésében nem a kormány, hanem az önkormányzati oldal jelenti a problémát, mert nincs egységes érdekképviselete.

"Az önkormányzati oldalon egy szövetség, megfelelő egységes érdekképviselet kellene" - hangsúlyozta Budapest főpolgármestere, aki szerint nincs szükség 7 önkormányzati szövetségre, amelyeket csak a személyes ambíciók tartanak fenn.

Az SZDSZ-es politikus a miniszterelnökhöz fordulva azt szorgalmazta, hogy az önkormányzatoknak jutó pénzt a GDP arányában kellene rögzíteni, illetve, hogy a fejlesztési pénzek legyenek összhangban a működéssel.

Õk tárgyalnak

A tanácskozáson megjelent mind a 17 megválasztott megyei közgyűlési vezető is, akiket eredetileg nem hívtak meg az ülésre. Rajtuk kívül a megyei jogú városok polgármesterei, a regionális fejlesztési tanácsok vezetői és Demszky Gábor főpolgármester képviseli az önkormányzati oldalt.

A kormányoldal tárgyalói a miniszterelnök, Lamperth Mónika önkormányzati miniszter és Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánymegbízott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×