eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Módosítható-e az alkotmány népszavazással?

Mi tekinthető kormányprogramnak? Lehet-e ezekről a kérdésekről népszavazást tartani? És az alkotmány módosítható-e népszavazással? A többi mellett ezeket a kérdéseket elemezte Pap Gábor alkotmányjogász az InfoRádióban, a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezése kapcsán.

Az Országos Választási Bizottság 4 kérdést utasított el a Fidesz-KDNP 7 népszavazási kezdeményezése közül. Ebből két kérdésről hosszas vita után döntött a bizottság. A tandíjra vonatkozó kérdést azért nem hitelesítették, mert a kormányprogram része.

Pap Gábor alkotmányjogász szerint azonban csak akkor lehet valamit a kormányprogram részének tekinteni, ha az pontosan, és részletesen benne van az Országgyűlés által elfogadott programban.

Erről valóban nem lehet népszavazást kiírni. Ha azonban csak általánosságokat tartalmaz a kabinet cselekvési terve, akkor a vitatott ügyekkel kapcsolatban egy konkrét kérdést fel lehet tenni a választóknak népszavazás kérdésében.

Vita tárgyát képezheti az is, hogy a hallgatói hozzájárulás kérdése érinti-e a költségvetést, a jelenlegi elképzelések szerint ugyanis az összeg a főiskoláknál, egyetemeknél maradna.

A Miskolci Egyetem tanára szerint problémás lehet a miniszteri felelősség kérdésének elutasítása is, ugyanis az Alkotmánybíróság határozata nem beszél arról, hogy az alkotmányról nem lehet népszavazást tartani. Pusztán azt mondja: nem lehet olyan kérdést népszavazásra bocsátani, mely burkolt alkotmánymódosítást tartalmaz.

Az a kérdés, egyelőre nyitott, hogy népszavazás által lehet-e módosítani az alkotmányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×