eur:
395.17
usd:
365.07
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Trükkök lakáseladáshoz

Magyarországon is egyre több beruházó kedvezményekkel és ajándékokkal próbálja kívánatosabbá tenni az új építésű lakásokat. Bár az Egyesült Államokban jellemző ajándék autó vagy ingyen uszoda Magyarországon még nem terjedt el, a különböző díjkedvezmények és speciális hitelkedvezmények mellett megjelentek már az ingyen konyhabútorok és háztartási gépek is - írja a pénzcentrum.hu. Lapszemlénk.

December közepén dönt a gazdasági és közlekedés tárca arról a 28 vasúti mellékvonalról, ahol szüneteltetnék a forgalmat, és csütörtökön első ízben egyeztetnek erről a dél-alföldi térség polgármestereivel - írja a Magyar Nemzet.

Több mint 1.800 településen kezdett aláírásgyűjtésbe a Vasutas Települések Szövetsége a MÁV egyes mellékvonalain tervezett forgalomszüneteltetés miatt. Két hónap alatt 50 ezer aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a mellékvonalak ügyét. A szaktárca korábban nem egyeztetett elképzeléséről, így most az érintett polgármesterekkel tartott tanácskozás lesz az első megbeszélés.

A Népszabadság cikke szerint nem ad kedvezményt a házipénztárban maradt céges pénzek tisztázására a Pénzügyminisztérium. Miután az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a házipénztáradót, a vállalkozóknak most egy hónapjuk lesz, hogy rendezzék a házipénztárban nyilvántartott pénzek sorsát - vagy ahogy a lap fogalmaz - a könyvelőknek nehéz dolguk lesz, hogy tisztára mossák a kényszervállalkozásoknak a házipénztárból már jobbára hiányzó pénzeit.

A Népszabadság szerint a pénzügyi tárca ugyanis el akarja törölni azt a kedvezményt, amely 10 százalékos adóteher mellett lehetőséget biztosítana a csak papíron létező összegek hivatalos leírására.

Több száz családi vállalkozást ellehetetlenít a kormány - olvasható a Magyar Nemzetben. Az állam nem vállalna kezességet a családi gazdálkodók és más kis- és középüzemeknek nyújtott kedvezményes hitelekre az EU rendelkezései miatt.

A kamattámogatásról és a kezességről még 2001-ben rendelkezett az Orbán-kormány. E jogszabály alapján eddig mintegy 8.000 kölcsönszerződést kötöttek, amelyből 2.000 családi gazdaságokhoz kapcsolódik. A 2001-es kormányrendelet öt évre rögzítette a kedvezményes, 7 százalékos kamatot, hatálya azonban jövőre lejár.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az agrárminiszter módosító javaslata ezt a kedvezményes kamatszintet megtartaná, de megvonná a kezességvállalást.

A Népszabadság arról is beszámol, hogy vizsgálatba torkollt a MÁV nyári vonatjegy akciója. Azt, hogy a cég mennyit is veszített azzal a kezdeményezéssel, hogy a nyáron egy drogérialáncban árult kedvezményes - 799 forintos - vasútjegyeket, egy belső ellenőrzés fogja kideríteni.

A kezdeményezés népszerűnek bizonyult és 120 ezer jegy fogyott el, de előfordulhat, hogy a német és holland mintára lefolytatott kedvezményes akció ötletgazdáit fegyelmivel jutalmazzák - írja a lap. A MÁV-nál ugyanis belső vizsgálat indult, mégpedig a cikk utalása szerint Kóka János gazdasági miniszter kérésére.

Felmerült ugyanis a gyanú hogy a kampány komoly veszteséget hozott. Bár sem a MÁV, sem a gazdasági tárca nem nyilatkozik, annyi bizonyos: a cégnél nem mérték fel előre az akció pénzügyi, illetve jogi következményeit. Becslések szerint a kedvezményes jegyeladással a MÁV mintegy11 millió forinttól esett el, főként azért, mert hétvégén is közlekedő és InterCity járatokra is lehetett jegyet venni a drogérialáncnál.

A filmipar lehet az egyik vesztese az adócsomag illetékeket módosító részének - írja a Napi Gazdaság. Szakértők ugyanis úgy értelmezik a jogalkotó szándékát, hogy nem az egyes eseteket külön vizsgálva sorolja a gazdasági társaságok közti ingyenes eszközátadást - ajándékozásnak minősítve azt - az akár 40 százalékot is elérő illetékkel sújtott körbe.

Márpedig a filmiparban évek óta lehetőség van olyan támogatásra, amely épp ilyen módon jelenik meg. Egy, a lap által megkérdezett adómenedzser szerint a filmet előállító gazdasági társaság költségei emelkedhetnek az illetékek miatt, vagyis míg egyik oldalon ösztönzik a tevékenységet, a másik oldalon ellenkező hatást érnek el.

"Csak" egyfajta gázáremelés lesz - olvasható a Világgazdaságban. A lap megjegyzi a kormány határozata nyomán január 1-től nem emelkedik a gáz ára - a lakossági fogyasztók által megfizetett ár azonban mégis nő, mert átalakul a támogatási rendszer. Hírek szerint már eldőlt, hogy januártól jövedelmi szintekhez kötik a gázártámogatást - írja a lap.

Ez abban az esetben jár majd, ha egy családban az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum három és félszerese alatt marad. Akinek ennél több jövedelme van, az piaci áron fizeti majd a gázköltségeket. Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter szerint jövőre a háztartások kétharmada lesz jogosult a gázrtámogatásra.

A pénzcentrum.hu portál a lakások eladásánál alkalmazott trükkökről ír. Az eladók az egyesült államokban ajándék autóval, vagy ingyen uszodával csábítják a vevőket. Egy tengeren túli felmérés szerint az építőipari szereplők 77 százaléka kínált vevőinek valamilyen ajándékot és kedvezményt - mindezt azért is, mert az Egyesült Államokban lelassult az ingatlanpiac.

Magyarországon pedig amerikai mintára átvették az ingyen konyhabútor és konyhagépek ötletét, valamint a speciálisan kezdvező felételek mellett nyújtott hiteleket.

Itthon azonban ritka még az ajándékautó, bár egyszer már sorsoltak kiskocsit a vevők között. Inkább azzal csábítják a vásárlót, hogy az ügyvédi díjat a cég állja, vagy a nehezebben eladható földszinti lakásokhoz a közös kertből elkerítenek egy teraszt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor került - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×