eur:
395.16
usd:
365.12
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Gyurcsányt szerették a nők

A közvélemény-kutatásokból is kiderül, hogy tavasszal a kampányidőszakban fordított a szocialista párt, jelentős mértékben Gyurcsány Ferencnek köszönhetően - mondta a Magyar Gallup Intézet kutatási igazgatója a Választások után - 2006 című konferencián.

Az MSZP a kampányidőszakban nyerte meg a választásokat - jelentette ki a politikai preferenciákról és politikai moralitásról szóló előadásában Hideg Gergely, a Magyar Gallup Intézet kutatási igazgatója.

Az intézet felméréséből kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt végig a nagyobb ellenzéki párt volt a népszerűbb, egyedül a felső áfakulcs 20 százalékra csökkentése emelt az MSZP népszerűségén 2005 októberében.

Az emberek pesszimisták voltak a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány idejében is, a kutatás szerint ugyanakkor az országgyűlési választások idejére a pesszimizmus alábbhagyott.

A választások utáni időszakban az ígéretek nem egyeztek a tettekkel, ezért a pesszimizmus ismét eluralkodott - fogalmazott a Gallup kutatási igazgatója.

Hideg Gergely közölte: 2006 októberében az emberek 60 százaléka gondolta azt, hogy romlani fog saját és családja helyzete az elkövetkező 12 hónapban.

A Gallup közvélemény-kutatása szerint a választások után minden eddiginél többen gondolják azt, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rosszul végzi a munkáját.

"Pedig ő nyerte meg a választást. Azt láttuk, hogy a pártok teljesítményében olyan nagy különbség nem volt, és Gyurcsány Ferenc mindig támogatottabb volt, mint a pártja, különösen a nők körében" - tette hozzá.

A szavahihetőség a legfontosabb

A legfontosabb célértékek és az ezek eléréséhez felhasználható eszközértékek nem változtak sokat az elmúlt 30 évben - mondta el Hideg Gergely. Ebből a vizsgálatból kiderül, hogy a szavahihetőség 1982 óta - mióta az erre vonatkozó felméréseket végzik - a legfontosabb érték az emberek számára.

A felmérés szerint az SZDSZ szavazóinak a legfontosabbak az egyéni értékek, mint a barátság és a szerelem, míg a fideszes tábor a haza biztonságát és az elvégzett munka örömét helyezi előtérbe. Hideg Gergely érdekességként említette, hogy a két tömegpárt támogatói a feltett kérdésekre nagyon hasonlóan válaszoltak.

A morális vétségek megítélésében szintén azt az eredményt kapta a Gallup, hogy a két kisebb párt tábora megengedőbb, az MSZP és Fidesz szavazói pedig egységesen elutasítók a morális értékek megsértésekor.

Az igazi lövészárkok a magyar történelem periódusainak megítélése miatt alakulnak ki.

A Kádár-korszakot az MSZP-s szavazók fontosabbnak ítélték, mint a fideszesek; az 1956-os forradalom a nagyobbik ellenzéki párt tábora szerint pedig jelentősebb esemény a magyar történelemben, mint ahogy azt a szocialista szavazók gondolják.

Mást gondolnak, hasonlóan viselkednek

Az utóbbi másfél hónapban a két nagy párt tábora minden egyes kérdésben homlokegyenest ellentmondott egymásnak - mondta el a konferencián a Szonda Ipsos közvélemény-kutató intézet vezetője. Závecz Tibor ugyanakkor érdekesnek találta, hogy a két tábor mégis hasonlóan viselkedik.

A nagyobbik kormányzó párt támogatottsága történelmi mélypontot ért el szeptemberben a Szonda-Ipsos mérése szerint; 21-22 százalékos támogatottsága a korábbi mérések szerint sohasem volt az MSZP-nek. A Fidesz emellett minden hónapban erősödött.

A Szonda Ipsos kutatásai szerint az MSZP a parlamenti választások óta elvesztette szimpatizánsait, szavazóbázisa a biztos szavazókra csökkent. Velük szemben a Fidesz meg tudta tartani a pártszimpatizánsokat.

Kiderült az is, hogy az eredmények szerint a parlamenti választások óta igen magas az emberek politikai érdeklődése, ezért ma is sokan mennének el szavazni. A magas politikai érdeklődés különösen érvényes az utóbbi hónapra.

Felmérés készült a másik párttal szembeni ellenérzésről. Az MSZP szavazóiban az önkormányzati választási kampány és az azt követő zavargások idején nőtt meg az ellenérzés a Fidesszel szemben.

Az ellenzéki párt bázisának nagy része a Gyurcsány-csomag bejelentésétől érezte úgy, hogy semmi esetben sem szavazna a szocialistákra.

A Szonda Ipsos megvizsgálta a saját pártvezető megítélését is. Závecz Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy még Gyurcsány Ferenc saját táborán belüli népszerűsége 90 százalékról nagymértékben csökkent, addig Orbán Viktor megítélése lényegében változatlan maradt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor került - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×