eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kormányzati negyed - a bérlés a leggazdaságosabb

Mintegy 60-70 milliárd forintba kerül majd az új kormányzati negyed felépítése, a régi minisztériumi épületek eladásából pedig körülbelül 100 milliárd forint folyik be az államkasszába - mondta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója. Ennek ellenére az állam azt tervezi, hogy az új negyed épületeit magánbefektetőktől bérli. Ez ugyanis gazdaságosabb, mint ha az állam maga építené meg épületeit.

Zelles Sándor az InfoRádióban azt mondta: ha kiválasztották a negyed helyszínét, utána csaknem 200 ezer négyzetméternyi irodahelyiséget kell kialakítani. Ezt növelheti egy kongresszusi központ és a parkolók területe is.

Mindez nagyjából 50-60 milliárd forintba kerül. Bár a jelenlegi épületek eladásából - amelyek nem alkalmasak arra, hogy minisztériumoknak adjanak helyet - csaknem 100 milliárd forintos bevételre számít az állam, az új negyed felépítését mégis magánbefektetőkre bíznák.

A számítások ugyanis azt mutatják, hogy a piaci szereplők hatékonyabban építik fel, illetve kezelik az épületeket, mint az állam. Mint Zelles Sándor elmondta: a magántulajdonú ingatlanok bérleti díja és üzemeltetési költsége megegyezik a jelenlegi épületek üzemeltetési kiadásaival.

A KVI vezérigazgatója beszélt még arról is, hogy 2007-ben több budapesti kincstári ingatan eladása várható. Zelles Sándor példaként említette az Eötvös úti volt szanatórium épületét, valamint az egykori kormányzati rezidenciát.

Várhatóan értékesítik a határőrség Budakeszi úti 5 hektáros telkét, és a Honvédelmi Minisztériumnak is van egy eladásra szánt 12 hektáros területe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×