eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az mehet hamarabb nyugdíjba, aki külön járulékot fizet

Öt év múlva csak az mehet a korhatár előtt nyugdíjba, aki korkedvezmény-biztosítási járulékot is fizetett. A járadékjogosultsági szabályok több ponton is változnak.

Korkedvezményben a fokozott igénybevétellel járó, az egészségre különösen ártalmas munkát végzők részesülnek, ők tehát az általános öregségi nyugdíjkorhatárnál alacsonyabb életkorban válhatnak öregségi nyugdíjra jogosulttá.

Jelenleg 14 munkacsoportban, például a bányászat, a közlekedés és a vegyipar összesen 800 munkakörében lehet igényelni a korkedvezményes nyugdíjat.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény parlament előtt lévő módosítása ezen munkakörökben dolgozókra határoz meg új szabályokat.

Az eredeti rendelkezés jelenleg így szól: aki jövő január 1-je előtt a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végzett, a 2000. december 31-én hatályos jogszabályok szerint korkedvezményben részesül.

Az új szabály ennél egyszerűbb: aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végez, az korkedvezményben részesül. A lényeg azonban a részletekben van. Az eddig kormányrendeletben szereplő előírások egy része most bekerül a törvénybe.

Így például az igénylőre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest kétévi korkedvezményben részesül az a férfi, aki legalább tíz, és az a nő, aki legalább nyolc éven át korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozott, továbbá az is, aki legalább hat éven át egy, a légköri nyomásnál nagyobb nyomású légtérben dolgozott.

A fegyveres testületek tagjainál főszabályként az 1960. december 17. után eltöltött időt kell a kedvezmény szempontjából figyelembe venni.

Korkedvezményre - 2010. december 31-éig - a 2006. december 31-én hatályos rendelkezések szerinti munkakörök jogosítják fel az igénylőket.

Az említett időpontig - 2010. december 31-éig - a 2006. december 31-én hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni az egyes munkakörökre vonatkozó különös számítási szabályokra is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×