eur:
394.26
usd:
364.41
bux:
73439.06
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Ön emlékszik Wieslaw Kuznickira?

A lengyelek és a magyarok nemcsak saját szabadságukért harcoltak 1956-ban, hanem az egész világ szabadságáért - mondta Bocskay T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke a Wieslaw Kuznicki lengyel diák tiszteletére állított emléktábla felavatásán szombaton, Budapesten.

A lengyel és a magyar nép úgy fonódott össze a történelem során, mint "a virág a koszorúban"  - mondta a világszövetség elnöke.

Hangsúlyozta, hogy a magyarok kötelessége emléktáblát állítani Budapesten azoknak a bátor lengyeleknek, akik meghaltak 1956-ban.

Kiss Imre, a szervezet tagja emlékeztetett az 50 évvel ezelőtti poznani eseményekre, amikor a dolgozók és fiatalok a város utcáira vonulva tiltakoztak a normarendezések és az alacsony munkabérek ellen.

A fiatal lengyel diák, Wieslaw Kuznicki, kezében a lengyel zászlóval elsőként esett el az ottani államvédelmi hatóság sortüzétől - fűzte hozzá.

Beszédében méltatta a lengyel-magyar barátságot, kitérve a fasizmus és a kommunizmus elleni közös harcra.

1956. június 28-án a poznani Sztálin Művek munkásai "kenyeret, szabadságot" követelve általános sztrájkot tartottak a normarendezések, illetve az alacsony munkabérek ellen tiltakozva, és tömegesen a város utcáira vonultak. Csatlakoztak hozzájuk más üzemek munkásai is.

A tüntetők ellen kivezényelték a hadsereg alakulatait és páncélosait. Fegyveres harcok robbantak ki, amelyekben 74-en életüket vesztették, több százan megsebesültek, 700 embert pedig letartóztattak.

A poznani események az 1956-os magyar forradalomnak és szabadságharcnak mintegy az előképét jelentették.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×