eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

"Legőszintébb becsületszavamra mondom" - Gyurcsány-nyilatkozatok két éve

Két héttel az önkormányzati választások előtt került nyilvánosságra az a miniszterelnöki beszéd, amely a szocialisták balatonőszödi frakcióülésén hangzott el, és amelyben Gyurcsány Ferenc többek között azt mondja: "másfél évig hazudtunk". A beszéd és az arra adott kormányfői reakció nyomán országszerte tiltakozások kezdődtek. Összeállításunkban az elmúlt két év miniszterelnöki megnyilatkozásaiból és kormányzati hirdetésekből válogattunk.

A megszorító intézkedésekről

"Magyarországnak nincs szüksége megszorító költségvetésre, mert a költségvetés és a közfinanszírozás helyzete nem indokolja ezt." (MTI, 2005. október 11.)

"A megszorítás politikája, miközben a jövőbe fektetünk be, a jövő eltékozlásának politikája. A megszorítás politikája a szociális elszegényítés politikája, és én ezt a politikát az ellenzék kérésére sem, a jegybankelnök ostorozására sem és Brüsszel figyelmeztetésére sem fogom bevezetni." (Az MSZP platformjainak vitafóruma, 2005. november 18.)

"Nem megszorítás, hanem dinamizálás." (Népszabadság, 2006. április 21.)

"A kiigazítást meg kell csinálni, mert nagy a baj." (MSZP választmányi ülés, 2006. május 28.)

"Meg kell nyugtatni a kétkedőket, és el kell mondani újra és újra, hogy a választási programunkat hajtjuk végre" (Gyurcsány Ferenc blogja, 2006. június 19.)


Az adókról

"A mi kormányunk az adócsökkentés kormánya. Legőszintébb becsületszavamra mondom. Csökkent az adóterhelés, az előző kormány alatt növekedett az adóterhelés. (Kossuth Rádió, Krónika, 2005. június 5.)

"A koalíció öt évre elfogadta az adótörvényeket, jól lehet tudni, merre akarunk továbbmenni." Kérdés: Áfaemelés nem lesz? "Miért lenne? Nem készülnek ilyen tervek." (Világgazdaság, 2006. március 17.)

"...az általános forgalmi adót 2006. szeptember 1-jétől a 15 százalékos kulcsról 20-ra emeljük." (Országos Érdekegyeztető Tanács ülése, 2006. június 10.)

{{keretes_cim}}

"Az adócsökkentési program nagyobb biztonságot teremt az adózóknak." A program célja "a társadalmi igazságosság, valamint a vagyonarányos közteherviselés fokozottabb érvényre juttatása". (Közös siker című hirdetés)


Az áremelésről

"Nem lesz gázáremelés." (lakossági fórum, Székesfehérvár, 2004. november 10.)

"Nincs gázáremelés terv." (index.hu, 2006. április 19.)

"...augusztus 1-jétől a gáz árát átlagosan 30 százalékkal növeljük." (Országos Érdekegyeztető Tanács ülése, 2006. június 10.)

A költségvetésről

"Zajlik egy folyamatos egyensúlyteremtés: a 2002-es 8-10 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányról az idén 4,7 százalékra megyünk le." (Figyelő, 2006. február 9.)

"Mit akarunk lefaragni? Az államháztartási hiány köszöni szépen, jól van." (Világgazdaság, 2006. március 17.)


Morálról és hazugságról

"Nem szeretnék olyat mondani, amit nem biztos, hogy elhinnének az emberek." (Magyar Rádió, 2005. január 5.)

"Nem tartom elfogadhatónak, hogy valaki úgy ígér, hogy pontosan tudja, azt nem tudja majd betartani. Az immorális, tisztességtelen." (FigyelőNet, 2006. február 17.)

"Nem hazudtam, de nem bontottam ki az igazság minden részletét. Ez politikailag racionális volt, mert megteremtette egy igaz fordulat esélyét. (Népszabadság, 2006. június 29.)

"Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni... Nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz." (MSZP balatonőszödi frakcióülés, 2006. május 26.)

"Magyarország: gyorsítósávban. A változás már elkezdődött."

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×