eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Orbán: a kormány még a helyén van, de már megbukott

A Fidesz a saját rendezvényeiért vállalja a felelősséget, de mivel ezt most nem tudták vállalni, lemondták a szombatra tervezett nagygyűlést - jelentette ki Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szolidáris a tüntetőkkel

Orbán Viktor azt mondta, hogy megpróbáltak garanciákat kapni az állami szervektől, de tárgyalásaik nem vezettek eredményre.

Megjegyezte: a legutolsó pillanatig bíztak abban, hogy megtarthatják a rendezvényt.

 

Orbán Viktor azt mondta, hogy szolidáris a tüntetőkkel, de mivel nem a Fidesz szervezi a most is zajló demonstrációkat, a párt nem tudja hazaküldeni az embereket.

 

A baloldalnak már nincs mondanivalója

A Fidesz elnöke szerint a baloldalnak már nincs mondanivalója, azt pedig továbbra is visszautasítja, hogy minden rosszért őt magát vagy a pártot terheli a felelősség.

 

Gyurcsány Ferenctől és ettől a kormánytól már senki nem fogad el gazdasági válságkezelő csomagot. Ez a kormány még a helyén van, de gyakorlatilag már megbukott - mondta Orbán Viktor, aki szerint a kabinet törvényesen szerezte meg a hatalmat, de már nem ligitim, hiszen a választópolgárok már nem bíznak az MSZP-SZDSZ kormányban.

 

Hozzátette, hogy ezt a képet megerősítheti vagy árnyalhatja az október elsejei önkormányzati választás.

 

A magyar kormány olyasmiket tesz, amikről nem állapodott meg a választókkal - mondta Orbán Viktor.

"Gyurcsány beteges hazudozó"

A Fidesz célja, hogy az ország kijusson a politikai, gazdasági, erkölcsi válságból - mondta Orbán Viktor az InfoRádióban.

A volt miniszterelnök szerint nem jelentene megoldást, ha pártja most átvenné a hatalmat.

 

Először a felelősség kérdését jogilag is rendezni kell - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki az InfoRádióban beteges hazudozónak nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, és a kiszivárogtatott hangfelvétel alapján igen nehéznek minősítette a kormányfő helyzetét.

 

Orbán Viktor szerint a kormány az elmúlt években elhalasztott, illetve mellőzött bizonyos lépéseket, amelyekre nagy szükség lett volna. Megjegyezte: szerinte a kormány közérdekű adatokat is hamisított.

 

Garanciát a népnek!

Második lépésként garanciát kell adni arra, hogy az elmúlt évekéhez hasonló lépések nem történhetnek meg még egyszer - tette hozzá.

 

Meg kell erősíteni a független intézményeket, és fel kell állítani a már korábban is javasolt Költségvetési Tanácsot - mondta a Fidesz elnöke.

 

Orbán Viktor szerint nem csak legális, hanem legitim kormányra van szükség. Megismételte, hogy szerinte korlátozott hatalmú, válságkezelő szakértői kormányra van szükség a mostani kabinet helyett.

 

Az önkormányzati választások után közvetlenül a magyar néptől egészen a 2009-es EP-választásokig nem kapnak visszajelzést a politikusok - indokolta október elsejének fontosságát a volt kormányfő.

Megegyezés kell

Orbán Viktor azt mondta: háttérben zajló politikai marakodás mellett nem lehet szakértői kormányt működtetni. Megegyezésre van szükség, és világos függetlenséget kell biztosítani a szakértői kormánynak - hangsúlyozta.

A szocialistáknak be kell látniuk, hogy a megszorító csomag megbukott, mert a magyar társadalom nem fogadja el, menesztenie kell a miniszterelnököt és a kormányt. A Fidesznek pedig partnernek kell lennie - húzta alá Orbán Viktor.

Ez egy ismert recept - jegyezte meg a Fidesz elnöke, aki szerint Nyugat-Európában már oldottak meg ilyen válsághelyzetet szakértői kormány alakításával. Romano Prodi is így kezdte politikai karrierjét, független professzorként egy szakértői kormány élére hívták meg - emlékeztetett Orbán Viktor.

"Mindig van alternatíva"

A Fidesz elnöke szerint a demokrácia megcsúfolása az, hogy a kormány azt állítja: egyedül ez a mostani megszorító csomag a jó, és Gyurcsány Ferenc az egyedüli, aki ezt a kiigazítást végre tudja hajtani. Mindig van alternatíva, ez a demokrácia lényege - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke kitartott amellett, hogy csak adócsökkentéssel lehet orvosolni a túlságosan magas államháztartási hiányt. Adóemeléssel tovább fog nőni az államháztartási hiány - vélekedett Orbán Viktor, aki szerint az adóemelés csak a munkanélküliséget növeli, és aki munkanélküli, az nem tud adót fizetni.

Az ellenzéki politikus szerint rendkívül fontos, hogy olyan csomagot állítsanak össze, amelyet a társadalom is elfogad, hiszen ha nem fogadja el, akkor az nem is lehet hatásos. Példaként hozta a kamatadót, amelynek bevezetésekor az emberek eltüntették betétjeiket, hogy ne kelljen fizetniük.

Orbán Viktor megjegyezte: az általuk javasolt szakértői kormány persze nem a Fidesz programját hajtaná végre, de felajánlanák annak segítségüket.

"A kormányfő lebukott"

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy miniszterelnök balatonőszödi beszédét nem nyilvánosságra hozták, hanem kiszivárogtatták, tehát a kormányfő lebukott. "Ha nem szivárogtatják ki ezt a kazettát, akkor most minden ugyanúgy folytatódik, mint addig" - mutatott rá Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Fidesz elnöke szerint a kormány a hatalom érdekében másfél-két évig hazudott az embereknek, nem törődött azzal, hogy az ország tönkremegy, valamint trükkökkel és cselekkel adatokat hamisított, illetve kijátszotta a demokratikus intézmények működését.

Erre mondták az emberek, hogy "na, álljon meg a menet!" - fogalmazott Orbán Viktor.

A volt kormányfő kikérte magának, hogy a miniszterelnök szerint Antall József vagy a polgári kormány is adatot hamisított. "Gyurcsány Ferenc az egész politikai elitet akarja maga mellé lerántani a sárba. Ez egy beteges hazudozó mentegetőzési kísérlete" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ő, illetve pártja sohasem hazudott, és nem is fog.

Munkában a Fidesz jogászai

A volt miniszterelnök a stabilitás megteremtését tartja a legfontosabbnmak, és ennek legnagyobb akadálya szerinte maga Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: a Fidesz jogászai dolgoznak a miniszterelnök jogi felelősségre vonásához szükséges dokumentumokon.

Orbán Viktor nem megy el a Kossuth térre, mert az szerinte azt a benyomást keltené, hogy a Fidesz szervezi az ottani rendezvényt.

"Ez nem pártpolitikai kérdés. Elementáris emberi felháborodással van dolgunk" - fogalmazott Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×