eur:
385.35
usd:
354.83
bux:
68105.17
2024. május 21. kedd Konstantin

Takács: alkotmányozó nemzetgyűlés kell, mert alkotmányos válság van

A Kossuth téren közfelkiáltással megalakították a Nemzeti Kerekasztalt, illetve hangsúlyozták, hogy "alkotmányozó nemzetgyűlést" is össze kell hívni. A demonstráció egyik vezéralakját, Takács Andrást az InfoRádió ez utóbbiról kérdezte.

A Kossuth téren az alkotmányozó nemzetgyűlés, mint igény természetesen felvetődött, és arra szükség is van, mert az a probléma, hogy ma Magyarországon alkotmányos válság is van egyben.

Miért?

Azért, mert egy ilyen politikai helyzetben, mint amit Gyurcsány Ferenc előidézett, a Magyar Köztársaság elnökének nincs módja erkölcsi és morális alapon úgy dönteni, hogy az a kormány nem lehet legitim, amelyik hazugsággal került hatalomra, ilyen jogosítványa nincs.

Az, hogy "igénylik az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását", pontosan mit jelent? Eldöntötték már, hogy mikorra hívják össze, hogy mit szeretnének?

Alapvetően azt, hogy a történelmi alkotmányunk jogfolytonosságát visszaállítsuk, a mai magyar politikai és társadalmi körülményekre adaptálva azok az értékek érvényesüljenek a magyar alkotmányban, amelyek ezer éven keresztül fenntartották Magyarországot.

Mondok 2-3 olyan passzust, ami nagyon fontos: 1. minden jog forrása a Szent Korona, 2. hatalmi erő alkotmányt nem írhat, nem módosíthat.

Az alkotmányozó nemzetgyűléssel kapcsolatosan megvannak azok a szakértők, akik ennek a tartalmi, formai részét elő fogják készíteni. Itt legfeljebb elvekben lehet bizonyos kérdéseket tisztázni, a szakmai részét lebonyolítani nem lehet egy köztéren, ez nyilvánvaló mindenki számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×