eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

"A miniszterelnöknek van mit megmagyaráznia" - lapszemle

A reggeli lapok kiemelt helyen foglalkoznak azzal a felvétellel, amelyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszél az MSZP májusi frakcióülésén és amelyen azt mondja, hogy a kormány végighazudta az elmúlt másfél-két évet.

A Népszabadságnak adott interjújában a miniszterelnök tagadta, hogy mindez igazolná az ellenzék állítását, hogy az MSZP kormányzása hazugságokra épül. Azt a mondatot, hogy "hazudtunk reggel, éjjel, meg este" - a miniszterelnök azzal magyarázta, hogy fel kellett ráznia a pártját. A szenvedélyes mondat nem a pártok közötti választásokról szólt, hanem az ország választásáról - mondta. Gyurcsány elismerte, hogy az ellenzék újabb, lehetőséget kapott a kormány bírálására, de egyben azzal vádolta meg az ellenzéki pártokat, hogy azok nem mernek szembeszállni a hazugságra épített politikával. Akinek füle van, az hallja, hogy épp ezt az igényt fogalmaztam meg - mondta. A miniszterelnök - bár nem nevezte meg Orbán Viktort - azt mondta, hogy az ország egyik legfontosabb rendszerváltó politikusából "rendszervisszaváltó" politikus lett. Emellett úgy vélte, hogy az ügy nem árthat pártjának az önkormányzati választásokon és közölte, hogy nem mond le.

"A miniszterelnöknek van mit megmagyaráznia" - írja a Magyar Nemzet két politológust idézve. Fricz Tamás szerint világos, hogy a kormány folyamatosan hazudott és hazugsággal nyerték meg a választásokat - európai demokráciákban ilyenkor egyetlen lehetőség van: lemondani. A politológus szerint ezt Gyurcsány Ferencnek még a mai napon meg kell tennie. Fricz Tamás azt is sürgette, hogy a köztársasági elnök szólaljon meg az ügyben és kezdeményezze a parlament feloszlatását. Ha ezek után Gyurcsány nem mond le, akkor a társadalom részéről indokolt más eszközökkel, tüntetésekkel, végső esetben forradalommal is eltávolítani a hatalomból egy ilyen kormányt - fejtegette. Kiszely Zoltán szerint lehet, hogy az MSZP-n belül belharcok miatt szivárgott ki a felvétel, vagy azért, mert a kormányfő is érzi az elégedetlenséget a választási ígéretek és a valóság közötti különbség miatt, de az is lehet, hogy Gyurcsány elődei nyakába akarja varrni a felelősséget. A Fidesz nagy esélyt kapott, mert úgymond "radikalizmusa" helyett a miniszterelnök hazugsága immár a téma.

Az Index internetes hírportál beszámol arról, hogy vasárnapi este több ezer ember tüntetett a kormány lemondását és új választások kiírását követelve. Egy csoport később felment a Várba, Sólyom László köztársasági elnök hivatalához, majd Gyurcsány Ferenc rózsadombi házához is. Az index beszámolt arról is, hogy a Kossuth téren hétfő hajnalban néhány száz továbbra is kitartó tiltakozó előtt a hangszórókból a nyilvánosságra került Gyurcsány-beszédet játszották.

Vidéken nem egységes a koalíció - írja a Magyar Nemzet arról, hogy míg a fővárosban közös jelöltet állított Demszky Gábor személyében az MSZP és az SZDSZ a város vezetésére, addig a megyei jogú városok jelentős részében nem tudtak megegyezni az egységes fellépésről. 23 ilyen városból csak 12-ben van közös jelölt, öt városban pedig vagy az egyik, vagy a másik párt indít csak politikust a városvezetői posztért. Dunaújvárosban azonban például egymás ellen is kampányolnak a koalíciós pártok és ugyanez a helyzet Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett és Érden is. A szocialisták szóvivője közölte: az MSZP-ben a helyi szervezetek döntik el, hogy koalícióra lépnek az SZDSZ-szel, vagy sem, ebben az országos vezetésnek nincs döntési hatásköre és hasonlóképpen nyilatkozott a Magyar Nemzetnek az SZDSZ ügyvivője is.

Kovács Tamás lehet Sólyom László főügyészjelöltje - tudhatjuk meg a Népszabadságból. A köztársasági elnök ma ismerteti a parlamenti pártokkal, hogy kit jelöl Polt Péter utódjának a legfőbb ügyészi posztra. Horányi Miklós, az államfő első jelöltje, a kormánypártok ellenállása miatt nem kaphatta meg a kinevezést. A lap szerint az ok az volt, hogy őt a fideszes elkötelezettséggel vádolt Polt Péter emberének tartották a koalíciós pártok, de az is közrejátszhatott, hogy az államfő nem volt hajlandó előzetesen konzultálni személyéről a pártokkal. A Népszabadság szerint Sólyom továbbra is ragaszkodik ehhez a gyakorlathoz, bár annyi enyhítést tett, hogy az új jelöltről kikéri a szakmai szervezetek véleményét. A lap megemlít néhány más lehetséges jelöltet is, de azt írja: a legvalószínűbb, hogy Kovács Tamás altábornagy, jelenlegi katonai főügyész lesz az, akit a köztársasági elnök javasolni fog a pártoknak.

A Napi Gazdaság azt írja: a szakemberek optimistán szemlélik az idei szüretet, különösen a szőló jó minősége miatt. Arra számítanak, hogy kiváló évjáratú bort adhatnak a korai fajták és a később érők is. A termelők pedig emelkedő felvásárlási árakra számíthatnak, részben azért is, mert a termés mennyisége elmarad az átlagostól. Szakértők szerint azonban ez nem gond, mert az a legfeljebb három és fél millió hektoliter bor, ami az idei szőlőből készülhet, kényelmesen fedezi a belső fogyasztást és az elérhető exportot. Az Európai Unióban így is már feszült a helyzet az ingatag, és hatalmas feleslegekkel rendelkező borpiacon. Szembe kell nézni viszont azzal, hogy egyre több importbor jelenik meg a hazai boltok polcain. A lap szerint azonban nem feltétlenül kell aggódnia emiatt a honi termelőnek. Egy felmérés szerint a legkeresettebb bor a diszkontban vett félédes, bár kezdenek emelkedni a minőségi borok eladásai is.

Szintén a Napi Gazdaságban olvashatják azt hogy jövő ilyenkorra a magyar lakosság már nagyobb arányban lehet eladósodva svájci frankban, mint az összes többi valutanemben együttvéve. Miközben a devizahitelek állománya 2005 és 2006 nyara között eltelt tizenkét hónapban két és félszeresére, 1722 milliárdra duzzadt, a forinthitel-állomány egy év elteltével továbbra is 2700 milliárd körül stagnálnak. Szintén a svájci frankban felvett hitelek növekvő súlyát valószínűsíti, hogy a nyáron bejelentett megszorító csomag ellenére a lakossági hitelfelvételi kedvben egyelőre egyáltalán nem látszik visszaesés és a bankok is optimistán tekintenek előre a következő néhány hónapra.

A portfolio.hu üzleti hírportál pedig arról ír, hogy tovább esik a benzin ára. A benzin és a gázolaj világpiaci zuhanása miatt további kiskereskedelm árcsökkenés várható a héten a hazai benzinkutaknál is. Jó hír az autósoknak emellett a forint dollárral szembeni erősödése is. Az irányadó benzin világpiaci jegyzésára és a dollár gyengülése összesen hat és fél százalékot tett ki, a gázoljanál pedig a csökkenés kilenc százalékos. Mindezek ismeretében arra lehet számítani, hogy a kutaknál 5-6 forinttal lesz olcsóbb a benzin, a gázolaj ára pedig valószínűleg még jobban esik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

Aréna
Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×