eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Amerikai komikusról nevezhetik el az M0-ás hidat?

Lezárult az új M0-ás északi híd elnevezésére kiírt internetes szavazás második fordulója pénteken, a lista élén az első forduló eredményéhez hasonlóan továbbra is Stephen Colbert híd javaslat áll.

A GKM és a Fővárosi Önkormányzat közösen meghirdetett névadó szavazásra a második fordulóban csaknem 372 ezren szavaztak. 25 százalékuk azt az ötletet támogatta, hogy az amerikai humoristáról nevezzék el az új hidat.

Huszonhárom százalékot kapott a Jon Stewart híd, ugyanennyit a Zrínyi híd, és 10 százalékot az Eötvös híd.

A híd nevét a Földrajzinév-bizottság véglegesíti nyelvhelyességi és földrajzi szempontok alapján. A második forduló legtöbb voksát elnyert névjavaslat, amely egyben megfelel a bizottság elvárásainak, jó eséllyel válhat az M0 Északi-híd nevévé.

A jogszabályok szerint a földrajzi nevek megállapításakor figyelemmel kell lenni az érdekelt lakosság élő névhasználatára, a helyi önkormányzat, a társadalmi és gazdasági szervezetek véleményére, továbbá a természet- és társadalomtudományok eredményeire, a történelmi hagyományokra, különösen a helytörténeti kutatásokra, elpusztult települések nevére, ezen kívül a földrajzi környezetre, a nemzetiségi viszonyokra, a nyelvi, a nyelvhelyességi követelményekre. Nem nevezhető el a híd például élő személyről.

Az Újpestet és Budakalászt összekötő M0-ás északi híd 62 milliárd forintból épül, és várhatóan 2008 augusztusában adják át. A leendő, összesen 3,2 kilométer hosszú híd 2 kilométeres szakasza ível majd át a Dunán, és 29 pilléren fog állni.

A híd szélessége 47 méter lesz, amelyen 2-szer 2 sávban gurulhatnak majd az autók, de gyalogos és kerékpáros forgalomra is alkalmas lesz.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×