INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Drasztikusan drágulhat a fővárosi tömegközlekedés

Infostart / InfoRádió
Jövőre jelentős áremelkedés várható a budapesti tömegközlekedési tarifáknál. Pontos részleteket egyelőre senki sem ismer, de az áfaemelés is drágító tényező. Kérdéses, hogy jövőre kap-e állami támogatást a Budapesti Közlekedési Zrt.

Jövőre jelentős, akár tíz százaléknál nagyobb áremelkedés várható a budapesti tömegközlekedési tarifáknál a kormány megszorító intézkedései miatt - írja a Népszabadság. A városházán sem ismerik egyelőre ennek pontos részleteit, és nem is nyilatkoznak erről. A jegyek és bérletek ára már amiatt is drágul, hogy az azokat terhelő forgalmi adó 15-ről húsz százalékra emelkedik. Kérdéses, hogy jövőre kap-e állami támogatást a Budapesti Közeledési Zrt. A tömegközlekedés úgynevezett állami normatívája a BKV esetében idén 16, tavaly tízmilliárd forint volt, jövőre viszont egyelőre nulla forintot terveznek erre a célra. A kormány elképzelései szerint ráadásul csak a nyugdíjas bérletek után nyújtaná az eddigi árkiegészítést, a diákbérleteknél az állami támogatás várhatóan csökkenni fog, ez pedig ugyancsak áremeléshez vezet.

Áremelések, csökkenő versenyképesség, a tönk szélére jutó vállalkozások. A turizmusban így mutatkozik meg az adó- és járulékemelések hatása - vélik a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakemberek. Az áfa 5%-os emelése után többe kerül majd a szállás és az utazás, a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások költségei pedig akár harmadával is nőhetnek.

Fontos állomásához érkezett a magyar helyi iparűzési adó ügye - írja a Világgazdaság. A napokban ugyanis az Európai Bíróság elé került egy eset, amelyben a felperesek a Magyarország uniós taggá válása utáni időszakra vonatkozóan vitatják az adónem jogszerűségét. A Kögáz Rt. és pertársai (nyolc további jelentősebb gazdasági társaság) még tavaly indítottak közigazgatási pert az ügyben. Adószakértők szerint igen nagy esély van arra, hogy a luxembourgi grémium uniós jogba ütközőnek ítéli a terhet. Ezt támasztja alá az is, hogy március végén a magyar adóra nagyban hasonlító olasz regionális adó esetében a második főtanácsnoki indítvány is a közösségi jogot sértőnek tartotta a terhet. A kormányzat a múlt héten nyilvánosságra hozott adótörvény-módosítások zárórendelkezései alatt visszavonulót fúj, és a fél éve törvénybe foglalt ígéret ellenére 2007 végével mégsem szünteti meg az iparűzési adót.


A címlapról ajánljuk