eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Medárd-napi jóslat: a fele sem igaz?

A népi jóslás szerint, ha Medárd napján esik az eső, a következő negyvenben is esni fog. Ám ha ma nem nyílnak meg az ég csatornái, akkor negyven napos szárazságra számíthatunk. Mika János éghajlatkutató-meteorológus szerint közvetlen tudományos alapja nincs ennek a népi megfigyelésnek, annyi azonban igaz, hogy gyakran nagyon csapadékos ez az időszak, és olyankor jó eséllyel június 8-án is esik.

Egy, még a nyolcvanas évek közepén, a számítástechnika hajnalán végezett kutatásból az derült ki, hogy a Magyarországon ismert hasonló népi bölcsességeknek körülbelül a fele igaz - mondta az InfoRádióban Mika János éghajlatkutató-meteorológus.

A szakember szerint azonban akkor, amikor keletkeztek, még igazak is lehettek ezek a népi megfigyelések, hiszen csillagászati vagy más okokból egy kissé eltérő lehetett a klíma.

Mika János megjegyezte: nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy Magyarország 600-700 kilométer széles, és a történelmi Magyarország még nagyobb volt. Így az is számít, hogy pontosan hol született egy-egy mondás.

Székelyföldön a fele sem igaz

"Egyik tanítványom azt vizsgálta néhány éve, hogy Székelyföldön mennyire igazak a Magyarországon ismert hagyományok, és még kisebb, még rosszabb arányt kapott" - mesélte a szakértő.

Mika János szerint egyébként egyáltalán nem példa nélküli ez a mostani hűvös időjárás, a megszokott hőmérséklettől ekkora eltérés 5-8 évenként előfordul.

Két független számítógépes előrejelző központ adatai alapján valószínűleg hűvösebb és kissé csapadékosabb lesz a nyár első két hónapja - mondta Mika János, hozzátéve, hogy ez nem jelenti azt, hogy minden nap hideg lesz, vagy hogy el kell felejtenünk a hőségriadót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×