eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin

Kormányprogram vitája: büszkeség vagy balítélet?

A büszke és erős Magyarország érdekében van szükség a következő évek reformjára - közölte a kijelölt miniszterelnök a kormányprogram kétnapos általános vitája előtt a Parlamentben. A Fidesz elnöke a program visszavonását kérte a koalíciós pártoktól.

Gyurcsány Ferenc parlamenti felszólalásában hangsúlyozta: mielőbbi összefogásra van szükség ahhoz, hogy Magyarország megtalálja a helyét a globalizálódó világban és a legfejlettebb régiókhoz tartozhasson.

A kijelölt miniszterelnök beszédében ötpárti egyeztetésre hívta vasárnapra a parlamenti pártok képviselőit a közigazgatással és az önkormányzatokkal összefüggő kétharmados törvények ügyében.
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: még az első kormányülés előtt szeretne egyeztetni a frakciók illetékeseivel.

Idén kezdik

A kijelölt kormányfő azt is bejelentette: hivatalba lépése után a kormány azonnali intézkedéseket hoz, így nyolc százalék lesz idén a költségvetés hiánya.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: államreformra van szükség, aminek eredményeképpen szolgáltató, fejlesztő és beruházó államot kell létrehozni. Ehhez csökkenteni kell az állam kiadásait, és meg kell teremteni a pénzügyi egyensúlyt.

"Meg kell mozdítani az országot!"

A kijelölt miniszterelnök expozéjában hangsúlyozta: a reformok azt jelentik, hogy Magyarország képes változni a világgal . "Meg kell mozdítani az országot! Haladás vagy maradás. Igen, ez a kérdés" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A kijelölt kormányfő szerint az Új Magyarország programjának az a célja, hogy az országban jó minőségű munkahelyek, modern ipar és szolgáltatások jöjjenek létre, felszámolják a gyermekszegénységet.

Gyurcsány Ferenc célként jelölte ki új tudásközpontok létrehozását, utak és vasutak építését, térség- és kistérségfejlesztő programok elindítását, a mezőgazdaság átalakítását, illetve a környezetszennyezés felszámolását.

Orbán: vonják vissza a kormányprogramot!

A kormányprogam visszavonására szólította fel a leendő kabinetet a Fidesz elnöke. Orbán Viktor az Országgyűlés plenáris ülésén azt mondta: a beterjesztett dokumentumnak semmi köze a koalíciós pártok kampányígéreteihez.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: adócsökkentés helyett a közterhek emelése, az életszínvonal növelése helyett megszorítások várhatók, pedig a kampány alatt ezt tagadta az MSZP és az SZDSZ.

Nemet mondanak a fizetős oktatásra és egészségügyre

Orbán Viktor úgy fogalmazott: ez példátlan a magyar demokrácia 16 éves történetében. Az ellenzéki politikus hozzátette: a Fidesz elutasítja az egészségügy és az oktatás fizetőssé tételét, és a reformnak nevezett megszorításokat, de kész a tárgyalásra a bajok orvoslása érdekében.

Orbán Viktor azt mondta: pártja szerint az adók és a járulékok csökkentésével, valamint a munkaközpontú gazdaság megteremtésével erősödhet a gazdaság Magyarországon.

Lendvai: felszámolni a kis magyar abszurdokat

Az MSZP frakcióvezetője azt hangsúlyozta: a program új esélyeket ad "lent és középen", viszont megnyirbálja a politikai elit és az ügyeskedők kiváltságait - valamint ésszerű megoldást kínál a "kis magyar abszurdok" felszámolására, például az egészségügyben vagy az önkormányzati rendszerben.

Lendvai Ildikó szerint a kormányprogram három fontos eleme a fejlesztés és beruházás, az ellátórendszerek, az állam és az intézményrendszer reformja, és a költségvetési egyensúly helyreállítása.

Kuncze: az SZDSZ megszavazza

Az SZDSZ vezérszónoka, Kuncze Gábor felszólalása elején leszögezte, hogy a koalíciós párt megszavazza a kormányprogramot. A liberális politikus közölte: a párt vállalja, hogy az egészségügyben érdemi változásokat hajt végre, vállalja a közigazgatás és az önkormányzati igazgatás érdemi átalakítását, vállalja az oktatási reform és a privatizáció folytatását.

Kuncze Gábor beismerte, hogy a költségvetés helyzete rossz. Ha ez így marad, akkor veszélyezteti a későbbiekben a gazdaság pozícióit is - tette hozzá az SZDSZ vezérszónoka, aki ugyanakkor úgy vélte, hogy a folyamatok az Orbán-kormány idején, 2000-ben indultak el, amikor a kétéves költségvetést az Országgyűlés elfogadta.

Semjén: új Bokros-csomagok készülnek

Az ellenzéki KDNP frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy az MSZP és az SZDSZ választási programjának és a benyújtott kormányprogramnak nincs köze egymáshoz. Új Bokros-csomagok készülődnek, amelyet a kormány nemes egyszerűséggel reformoknak nevezett el - tette hozzá Semjén Zsolt.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: szükség lenne az ország valós helyzetének felfedésére és "nem ártana megnevezni a felelősöket sem". A KDNP úgy véli, hogy az emberek már nem tudnak több terhet viselni, ezért pártja azt javasolja, a kormány kezdjen tárgyalásokat, hogy a bankok és a multinacionális cégek is arányos részt vállaljanak a terhekből.

Dávid: a képviselők nem tudják mire szavaznak

Az MDF képviseletében felszólaló Dávid Ibolya szerint a képviselők biankóra szavaznak, mikor a kormányprogramra adják voksukat, hiszen, mint mondta, a kormány konkrét tartalom nélkül akarja elfogadtatni a programot.

A pártelnök hangsúlyozta: az MSZP és az SZDSZ tavaszi kampánya csak teljesíthetetlen ígéretekről szólt és arról, hogy nincs szükség a megszorításokra. "Ekkora különbség még soha nem volt a rendszerváltozás óta a választási kampányban elhangzott ígéretek és a kormányprogram között" - jelentette ki Dávid Ibolya.

A kormányprogram vitája várhatóan pénteken fejeződik be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×