eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Századvég: elkötelezettebbek a Fidesz hívei

Kedvezőbb pozícióban van a nagyobbik ellenzéki párt, mint az MSZP, mivel a biztos szavazó pártválasztók körében 5 százalékponttal vezet - állítja a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Tárki közös felmérése. A teljes népesség, valamint a pártot választók körében a két nagy párt támogatottsága kiegyenlített.

A Századvég Politikai Elemzések Központja és a Tárki felmérése

szerint a Fidesz biztos szavazó pártválasztók közötti 5 százalékponttal nagyobb támogatottsága azt jelenti, hogy a választási kampány első felében a Fidesz mobilizációs képessége és szélesebb társadalmi elfogadottsága révén továbbra is kedvezőbb pozícióban van riválisához képest.

Az MSZP-n és a Fideszen kívül februárban egyedül az SZDSZ közelíti meg az öt százalékos belépési küszöbértéket.

A választók egyharmadáról nem tudni

Két hónappal a választások előtt 37 százalék az ismeretlen pártpreferenciájú választók aránya. Ebben a csoportban több mint 10 százalék azok aránya, akik semmiképp nem kívánnak részt venni a választáson, 8 százalékuk egyébként meglévő pártpreferenciáját hallgatja el, míg 18 százalékuk bizonytalan a támogatandó pártot illetően.

A felmérés szerint a Fidesz-szavazók körében folyamatosan nő azok aránya, akik biztosan részt kívánnak venni a választásokon, míg a szocialisták részvételi hajlandósága stagnál.

Februárban a legnagyobb ellenzéki párt támogatóinak háromnegyede biztos a részvételben (januárhoz képest +4%), míg a szocialisták elkötelezett szavazói 69 százalékot (januárhoz képest nem változott) tesznek ki.

Még van tartalék

A négy évvel ezelőtti adatokból azt a következtetést vonják le a felmérés készítői, hogy elvileg mind az MSZP-nek, mind a Fidesznek lehetnek még tartalékai. Négy éve a fideszesek 85, míg a szocialista szavazók 88 százaléka állította, hogy biztosan hogy részt vesz a 2002. áprilisi választás első fordulóján.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×