eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: XXI. Század Intézet/YouTube

„Ez egy miniszterelnök-választás volt” – így látták a hazai kutatók, elemzők a választást

Leginkább a Jobbik korábbi szavazóinak elvándorlásával, osztódásával, valamint Orbán Viktor személyiségével és kormányzóképességével indokolták kutatók és elemzők a Fidesz nagyarányú győzelmét, illetve az egyesült ellenzék kudarcát. A XXI. század Intézet kerekasztal-beszélgetésén a vasárnapi választást értékelték.

Az Idea Intézet tavalyi kutatására hivatkozott az esemény moderátora, amikor a Jobbik 2018-as szavazóiról beszélt. Deák Dániel azt mondta: nagyjából negyedük a Fideszhez vándorolt, és ez dönthette el sok helyen az egyéni körzeteket. A XXI. Század Intézet vezető elemzője emlékeztetett arra, hogy a közvélemény-kutatók ezúttal a Fideszt alul-, az egységes ellenzéket pedig felülmérték.

A Medián igazgatója is osztotta azt a nézetet, hogy a Jobbiknak - vagyis inkább korábbi szavazóiknak - kulcsszerepe volt a vasárnapi választáson. Hann Endre szerint bár egy részük lehet, hogy a Fideszre szavazott, jelentősebb részük inkább a Mi Hazánk Mozgalomhoz vándorolt.

A Závecz Research alapító-ügyvezetője a választás előtti két hétre hívta fel a figyelmet, amellett, hogy leszögezte: semmi víziója nem volt az ellenzéknek.

„Semmi olyan alternatíva nem derült ki az elmúlt évekből, ami egy Orbán Viktoréhoz vagy a Fideszéhez képest más Magyarország vízióját el tudta volna mesélni az embereknek,

ráadásul úgy, hogy azzal azonosulni is lehessen” – fogalmazott Závecz Tibor. Utolsó kutatásukat részletezve azt is kifejtette, hogy a Fidesz 80 százalékban mozgósította 1 milliós szavazótáborát, míg az ellenzék a saját 900 ezréből csupán 100 ezret ért el.

A Nézőpont Intézet vezetője úgy vélte, túlságosan tudományosan közelítették a kutatók a választás tétjét, miközben az nagyon egyszerű volt. Mráz Ágoston Sámuel szerint nem szakpolitikákról, bizonyos értelemben közvetlenül még csak nem is a háborúról és békéről volt szó, hanem ez a választás egy miniszterelnök-választás volt.

Osztotta ezt az álláspontot a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese. Barthel-Rúzsa Zsolt szerint példátlan méretű mozgósítás és kampány zajlott az online térben, a közösségi felületeken, ami befolyásolhatta legutolsó, 44:49 százalékos előrejelzésüket. „Simán levihette az ellenzéket és felhozhatta a Fideszt arra az 53 százalékra, ahol volt” – fogalmazott.

A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott az is, hogy az ellenzék az elmúlt fél évben el volt foglalva az összezáródással, és nem volt szellemi kapacitása arra, hogy adjon egy víziót az Orbán-ellenességen túl is. A szakértők szerint

az együtt induló hat párt a szervezeti szétesés irányába megy,

a Závecz Research el is kezdi már őket külön mérni.

Ezzel együtt felvetődött az integráció, és egy erős vezető megtalálása is.

Szóba került az orosz–ukrán háború, ami olyan alapvető értékeket hozott felszínre, mint a stabilitás és a biztonság. Ezt pedig – a szakértők szerint – csak egy hivatalban lévő kormányhoz tudják kötni a választók.

A Nézőpont Intézet vezetője az előttünk álló gazdasági nehézségekről szólva megjegyezte: Orbán Viktor mindig olyan gazdaságpolitikát folytatott, amellyel meg tudta őrizni a mögötte álló társadalmi többséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×