eur:
389.7
usd:
361.88
bux:
68312.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Cropped view of collector knocking on door with hand
Nyitókép: LightFieldStudios/Getty Images

Választás 2022 - Délután 4-kor lezárul az ajánlásgyűjtés

Véglegesül, hogy kire lehet szavazni április 3-án és kire nem.

Alig egy napjuk maradt a választáson indulni szándékozóknak, hogy összegyűjtsék az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson induláshoz szükséges legalább 500 érvényes ajánlást.

Péntek délután 16 órakor kell leadniuk a jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi bizottságoknál (oevb) az összegyűjtött ajánlásokat tartalmazó íveket és addig lehet bejelenteni az indulási szándékot is.

A határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint egy nappal a határidő lejárta előtt mintegy 250 egyéni jelöltet vettek jogerősen nyilvántartásba a választási bizottságok, négy jelölt nyilvántartásba vételét pedig jogerősen visszautasították.

Országszerte azonban sok olyan jelölt van, akinek még nem sikerült összegyűjtenie a szükséges 500 választói ajánlást, így várhatóan még az utolsó napon is sok helyen próbálkoznak majd aláírásgyűjtéssel.

A bejelentett nem válik azonnal jelöltté: az oevb-knek legkésőbb a bejelentéstől számított harmadik napon kell dönteniük, és ha érkezik jogorvoslati kérelem a nyilvántartásba vétel ellen, elhúzódhat az eljárás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×