eur:
396.17
usd:
354.71
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Újabb kiterjedt műveleteket indított Izrael Dél-Libanonban. Forrás: X / Tal
Nyitókép: Forrás: X / Tal

Biztonsági szakértő: a Hezbollah az Izraellel szemben álló legfélelmetesebb ellenség

Libanonban menekülnek az emberek, a kórházak alig bírják a terhelést Izrael és a Hezbollah légiháborúja miatt. A sííta párt és katonai szervezet első ízben ballisztikus rakétát lőtt ki Tel-Avivra, állítása szerint a Moszad kémszervezet központjára.

Izrael fokozta légicsapásait a Hezbollah ellen és szerdán további libanoni célpontokat bombázott. Közben a terrorszervezetnek tartott és Irán által támogatott siíta csoport azt állította, hogy első ízben vetett be a korábbiaknál veszélyesebb fegyvert: ballisztikus rakétát lőtt ki a Moszad kémügynökség Tel-Aviv-i központjára. Az érvelés az, hogy a Moszad tervezte a Libanonban nagy pánikot okozó, tömeges csipogó- és rádió-adóvevő robbanásokat. Az izraeli védelmi erők szerint „befogták” a föld-levegő rakétát és bár Tel-Avivban, az ország gazdasági központjában megszólaltak a szirénák, nem jelentettek károkat vagy áldozatokat.

Nadav Sosáni katonai szóvivő szerint „nehéz rakéta haladt a város polgári negyedei felé, de a Moszad központja nem ott van”.

Közben maguk az izraeliek az utóbbi idők legkeményebb bombázásait hajtották végre libanoni területek ellen. Már

nemcsak a siíták lakta és az országos szinten nem népszerű Hezbollah befolyása alatt álló déli körzeteket, hanem az ország mélyén fekvő helyeket is támadtak.

(A Hezbollah állítása szerint a Gázát kormányzó, amúgy szunnita Hamásszal való szolidaritásból lövi tavaly óta Izrael északi részét.)

A kemény izraeli csapások sok Hezbollah-parancsnokot likvidáltak – kedden megölték Ibrahim Kubaiszit, a Hezbollah rakétaegységeinek parancsnokát –, de jelentős polgári áldozattal is járnak. Szerdai libanoni adatok szerint – amelyek nem taglalják, hogy mekkora a megölt Hezbollah-aktivisták száma – 569 ember, köztük 50 gyerek halt meg. A sebesültek száma meghaladta az 1800-at. Továbbá félmillió libanoni menekült el otthonából, bejrúti iskolákban és más épületekben meghúzódva (miközben Izraelben több tízezren mentek óvóhelyekre).

Kommentátorok „komolyabb, fegyelmezettebb és tapasztaltabb harcoló erőként” írják le a Hamászhoz képest a Hezbollahot, amelyet az iráni elit Forradalmi Gárda hozott létre. A csoport több, Izraellel folytatott összecsapásából állt már fel.

A Reuters hírügynökség szerint azonban lehet, hogy az izraeliek most egyszer és mindenkorra el akarnak bánni vele, mivel már „hónapok óta gyakorolják a lehetséges földi offenzívát”. Ugyanakkor

a Hezbollah rugalmas parancsnoki szerkezete, kiterjedt alagúthálózata és masszív fegyverarzenálja egyelőre segít neki átvészelni az izraeli csapásokat

– legalábbis ezt állította a Reutersnek a szervezet műveleteit ismerő három forrás.

Bár hatalmas sokkot váltott ki, hogy az izraeliek megölték a Hezbollah elitegységek főparancsnokát, Ibrahim Akilt, gyorsan kinevezték a megölt parancsnok és mások utódait. A távvezérelt, csipogós robbantások 1500 Hezbollah harcost sebesítettek meg, de a szervezet erejét az amerikai Kongresszus 40-50 ezer harcosra becsüli, míg főnöke, Naszrallah sejk 100 ezer embert említ. „Ez az Izraellel szemben álló legfélelmetesebb ellenség – nem a számok, hanem szívóssága miatt” – mondta Andreas Krieg, a londoni King’s College biztonsági szakértője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×