eur:
396.15
usd:
354.62
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter összegezte az elmúlt közel ezer háborús nap tapasztalatait – videó

A fegyveres konfliktusokban való közvetítés fontosságáról és Magyarország energiabiztonságáról is egyeztetni fog katari és török kollégájával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban az ENSZ Közgyűlésén.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a mediáció barátai csoport tanácskozása előtt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség válaszai rendre kudarcot vallottak a világban zajló fegyveres konfliktusok rendezését illetően, mivel jól látható, hogy a harctéren nincs megoldás, csak a tárgyalóasztalnál.

„Csatatér helyett tárgyalóasztalra, fegyverszállítások helyett diplomáciára van szükség. Így lehetne összegezni az elmúlt kis híján ezer nap tapasztalatait” – mondta. „Ma össze is gyűlünk azon országok, amelyek a mediációt, a közvetítést, a diplomáciai megoldást látják az első számú megoldásnak a fegyveres konfliktusok tekintetében” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a csoportot az ukrajnai háború eddigi egyetlen sikeres közvetítési kísérletét a magáénak tudó Törökországot vezeti. „Katar a másik olyan ország, amelyik kifejezetten sikeres volt az elmúlt időszakban. Ők nem az ukrajnai háború, hanem a közel-keleti konfliktus vonatkozásában. A katariak támogatása, segítsége és sikeres közbenjárása nélkül nem szabadulhatott volna ki a három magyar túsz sem, akik ma már biztonságban vannak” – mutatott rá.

„Sajnos még mindig van egy magyar állampolgárságú személy a Hamász által fogva tartott túszok között. A legutóbbi értesüléseink szerint életben van, és őszintén reméljük, hogy hamarosan végre majd létrejöhet egy olyan megállapodás az egymással szemben álló felek között, amelynek nyomán ő is visszanyerheti a szabadságát” – húzta alá, megjegyezve, hogy Katar itt egyértelműen kulcsszereplő.

Magyarország energiaellátása

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a nap folyamán találkozni fog katari és török kollégájával, akikkel a közvetítés erőfeszítések mellett egy másik igen fontos téma is napirendre fog kerülni: Magyarország energiaellátása. „Törökország már most, Katar pedig a jövőben játszhat fontos szerepet a magyar energiaellátás biztonságában” – hangsúlyozta.

Ennek kapcsán pedig tudatta, hogy a hazai földgázellátást legnagyobb részben biztosító Török Áramlat vezeték teljesen megbízható útvonalat jelent. „Ezen a vezetéken már most nagyjából annyi földgáz érkezett idén, mint a tavalyi esztendő egészében, több mint 5,5 milliárd köbméter” – tájékoztatott.

A miniszter végül kifejtette, hogy Katarral pedig már meg is indultak az érdemi egyeztetések arról, hogy miként lehet majd 2027-ből bevonni a közel-keleti országból származó cseppfolyósított földgázt (LNG) a magyar energiamixbe.

Elmondta, hogy most a lehetséges útvonalak felmérése zajlik, de ami biztos, hogy Délkelet Európában nagy szükség van a hálózat kapacitásának bővítésére. „A földgázszállítási kapacitásokat meg kell növelni, és akkor teljesen reális forgatókönyv, hogy Katarból vásárolt cseppfolyósított gáz is megjelenhet nagyjából 2027-től a magyar energiaellátásban” – közölte.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×