eur:
392.7
usd:
354.69
bux:
72789.23
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka
Kids in front of the school building
Nyitókép: martin-dm/Getty Images

A szlovákiai magyar diákok szeptemberben kapják meg a Bethlen-támogatást

Hétfőn mintegy 528 ezer általános iskolás és 214 ezer középiskolás diák kezdte meg a tanévet Szlovákiában. A szlovák oktatási miniszter szerint az új tanév a „bársonyos forradalom” éve lesz a szlovák közoktatásban, amelyből a tanév elején mintegy 1500 pedagógus hiányzik az álláskereső portálok szerint. A magyar állam 100 ezer forintos támogatását szeptemberben kapják meg a szlovákiai magyar iskolások.

Szeptember 2-án mintegy 740 ezer tanulónak csengettek be a szlovákiai iskolákban. A 2024/2025-ös tanévre Tomáš Drucker szlovák oktatási miniszter a "bársonyos forradalom" éveként tekint, mivel idén 400 iskola tér át az új oktatási programra. Ennek keretében a modern kor követelményeihez igazítják a tantervet. A személyzeti politikát illetően változások lépnek érvénybe a pedagógiai alkalmazottak kompenzációs rendszerében, növekednek például azok juttatásai, akik nehezebb körülmények közt kénytelenek dolgozni, olyan iskolákban, ahol nagyobb arányban tanulnak szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek.

A tárcavezető által beterjesztett módosító javaslatok egyike jelentős változást hoz abban, hogy az iskolai törvényben módosul a nemzetiségi oktatás fogalma.

A szlovák iskolahálózatban vannak a kisebbség nyelvét - például ukrán vagy német nyelvet - oktató iskolák és vannak a kisebbségi tanítási nyelvű iskolák, vagyis a magyar oktatási intézmények.

Az új tanévben definiálják a nemzetiségi oktatás jellemzőjét is, azt, hogy a kisebbségek sajátosságaira építve a kisebbség nyelvének és kulturális identitásának a fejlesztésére is szolgálnak ezek az iskolák.

A miniszter szerint a gyerekeket fel kell készíteni arra, hogy lehetnek az iskolában nehézségeik, de a legközelebbi pedagógusaik támogatják őket mindenben. A kérdés csak az, hogy lesz-e elég támogató pedagógus, mert országszerte gondot okoz az oktatási intézmények számára a tantestület feltöltése. Az iskolák nyáron gőzerővel dolgoztak azon, hogy megfelelő jelölteket találjanak a megüresedett helyekre, ám ennek ellenére úgy tűnik, a tantestületek az iskolák többségében foghíjasak maradnak.

Ezt bizonyítja az Alma Career álláskereső portál statisztikája is, amely alapján 2024 első felében az iskolák közel 1500-zal több álláshirdetést adtak fel, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Matematika szakos tanárból például 119-et keresnek a portál szerint, s mindössze két jelentkezőt találtak. A szakma fokozatosan veszíti el a vonzerejét: a fiatalok inkább más pályát választanak, akik pedig tanárnak tanultak, inkább jobban jövedelmező, kevesebb stresszel járó pozíciókban helyezkednek el.

A magyar iskolába járóknak jó hír, hogy már a héten indul a határon túli magyar diákoknak járó 100 ezer forintos, azaz 255 eurós iskolakezdési támogatás folyósítása. A köznyelvben csak Bethlen-pénzként emlegetett támogatást közel 45 ezer felvidéki magyar tanuló kaphatja meg. A szlovák állam csak az iskolakezdőket, vagyis az elsős kisdiákok "beiskolázását" támogatja 110 eurós összeggel, ezt a pénzt októberben kapják csak meg az elsősök szülei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×