eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 11. vasárnap Tiborc, Zsuzsanna
Hszi Csin-ping kínai elnököt köszöntő emberek kínai zászlókat lengetnek Hongkongban 2022. július 1-jén. Hszi Csin-pin John Lee új hongkongi kormányzó beiktatási ünnepségére érkezett Hongkongba. A brit koronagyarmat 1997-ben július 1-jén került vissza különleges közigazgatási övezetként Kína fennhatósága alá.
Nyitókép: Hongkong, 2022. július 1.

Német gyökerű, kacsázó fegyverinnovációval állt elő Kína

Komolyan nőhet a kínai hiperszonikus fegyverek ütőereje egy új tudományos fejlesztés nyomán. Kínai kutatók új repülési módszert dolgoztak ki, amely egyharmadával növeli az ilyen fegyverek hatótávját – állítja egy hongkongi lap.

Az úgynevezett hiperszonikus siklójárművekkel (HGV) kísérletező kínai tudósok „kacsázó” módszerrel akarják növelni a csapásmérő fegyverek hatótávját. Ez azt jelenti, hogy a hangsebesség akár 15-szörösével haladó hiperszonikus eszköz ki-be pattog az Föld atmoszférájába, hasonlóan a víz felületén pattogó kacsakőhöz. Mindennek az

alapja egy olyan hajtómű, amely többszöri „gyújtásra” alkalmas.

A hiperszonikus siklórakéták a kilövés után is képesek manőverezni, ráadásul a hangsebességnél jóval gyorsabban haladva.

A „kacsázó módszerrel” egyharmadával nőhet meg az ilyen eszközök hatótávja, ami azt jelenti, hogy nem csak regionális konfliktusokban, hanem világszerte be tudják venni – írta a South China Morning Post című hongkongi lap.

„Ezeknek, az új generációs fegyvereknek nagy előnyeik vannak: a hatótáv, a manőverezés és a kiszámíthatalanság” – írta Jong Enmi egy kínai tudományos szaklapban megjelent tanulmányában.

Az újság szerint Jong fejlesztői csapatában 30 év az átlagéletkor és a „kínai rakétatechnológia atyja”, Csien Hszüe-szen álmait próbálják meghaladni. Csien még az 1940-es években állt elő hiperszonikus siklógépek elképzelésével. Az ötlet szerint egy rakéta repíti a siklót a földi atmoszférán túl, amely aztán meghajtás nélkül tér vissza. A felhajtóerő miatt több ezer kilométerre tud repülni, akár a hangsebesség hétszeresével. Jelenleg az összes kínai hiperszonikus siklóeszközt az úgynevezett Csien Hszüe-szen röppálya alapján tervezték meg.

Közelmúltbeli hadgyakorlatok arra utaltak, hogy a kínai hadsereg a Góbi-sivatagból fellőtt rakétákkal amerikai repülőgép-hordozókat és támaszpontokat lenne képes megsemmisíteni a Dél-kínai-tengeren.

A radikálisabb „kacsakő” technológiát 1941-ben a náci Németországnak dolgozó osztrák tudós, Eugen Sänger dolgozta ki.

Az általa tervezett „Ezüstmadarat” elképzelései szerint Németországból bocsátották volna fel, New York-ra tudott volna bombákat dobni, majd az akkor japán kézen lévő szigeteken szállt volna le a Csendes-óceánon. Az elképzelés azonban – eddig – csak papíron létezett. A hongkongi lap szerint a kínaiak már kipróbálták az úgynevezett Sänger-röppályát a Holdról visszatérő űreszközök Földre szállítása során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×