eur:
397.65
usd:
364.07
bux:
72504.23
2024. augusztus 2. péntek Lehel
Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Szövetség elnöke a Hányadán állunk? címmel tartott hagyományos nemzetpolitikai kerekasztalon a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 26-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Forró Krisztián a Lukoil-ügy kapcsán: elővette a jogállamisági fegyvert az EB Szlovákia ellen

„Szlovákia és Magyarország hasonlóan ítéli meg az Európai Unióban zajló folyamatokat, és jelenleg szorosan együttműködnek, ami mindkét ország hasznára válik” – nyilatkozta a szlovák állami hírügynökségnek Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke. A felvidéki magyar párt vezetője szerint az Európai Bizottság a jogállamisági kifogásokat próbálja felhasználni Szlovákia ellen.

Forró Krisztián szerint Szlovákia és Magyarország nem tartozik az erős uniós tagállamok közé, és a két ország közti együttműködés csakis erősítheti mindkettejüket. „Voltak a történelemben olyan időszakok, amikor nem volt ideális a két nép egymás mellett élése, de abból kellene kiindulnunk, ami összeköt bennünket, és a közös utat kell keresni” – mondta Forró Krisztián. Hozzátette, jelenleg a két ország választ keres Ukrajna egyoldalú lépésére, amellyel leállította az orosz Lukoil cég közép-európai kőolajszállításait.

„Nagyon elszomorító, amit Ukrajna tett, hiszen Szlovákia és Magyarország is komolyan segítette, és a mai napig segíti az országot” – jelentette ki a pártelnök. Emlékeztetett, hogy Magyarország jelentős mennyiségű elektromos áramot szállít Ukrajnába, Szlovákia pedig gázolajat. „Hogyan szállíthatnánk így tovább? Ha a pozsonyi Slovnaft finomító nem kap kőolajat, hogyan tudna gázolajat előállítani?” – tette fel a kérdést Forró Krisztián.

Úgy véli, Ukrajna álláspontja azzal kapcsolatos, hogy Szlovákia és Magyarország nem akar fegyvert szállítani Ukrajnának. Szerinte az Európai Unió nem volt képes megoldani ezt a vitát, és nem nyújtott támogatást saját tagállamainak. Ezzel szemben Forró Krisztián szerint az Európai Bizottság a jogállamisági kifogásokat próbálja felhasználni Szlovákia ellen.

„Az EB korábban is használta már ezt a fegyvert a szerintük engedetlen tagállamokkal szemben. Korábban Lengyelország és Magyarország került feketelistára” – jegyezte meg a felvidéki magyar párt elnöke.

Az Európai Bizottság Szlovákia jogállamiságáról szóló jelentését és ajánlásait a kormánypárti Smer félrevezetőnek és célzatosnak tartja. Robert Fico miniszterelnök pártjának véleménye szerint ez egy politikai dokumentum, amely a sajtót és az ellenzéket szolgálja, hogy a Fico-kormányt támadják, amiért az nem osztja az Európai Bizottság álláspontját az ukrajnai háborúval, a Green Deal-lel, a migrációval vagy a tagállamok vétójogával kapcsolatban.

Forró Krisztián ugyanakkor elmondta, hogy a Magyar Szövetség támogatja Szlovákia és az Európai Unió szoros együttműködését, de ez nem jelenti azt, hogy mindenre bólogatni kell. Emlékeztetett, hogy a Magyar Szövetség szeptember 28-án tartja kongresszusát, ahol elnököt és új elnökséget választ.

„Meg kell határoznunk az irányt és a párt jövőképét. Fontosnak tartom, hogy partnereket keressünk. Regionális szinten erősek vagyunk” – szögezte le Forró. Bár a Magyar Szövetségnek nem sikerült bejutnia a parlamentbe és az Európai Parlamentbe, Forró Krisztián szerint az önkormányzati és a megyei választáson sikeres volt a párt, és a második fordulóban a jelenlegi köztársasági elnököt, Peter Pellegrinit támogatta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Falus András génkutató: Imane Helif állapota egyenértékű a biológiai doppinggal

A nők között bokszoló Imane Helif algériai olimpikon egy olyan genetikai eltéréssel született nő, akit a magas tesztoszteronszintje a férfiakéhoz mérhető fizikai adottságokkal ruházott fel. Az ügyben az InfoRádió Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, génkutatót kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Lukoil-ügy: az Európai Bizottság újra tárgyalt a magyar kormánnyal

Lukoil-ügy: az Európai Bizottság újra tárgyalt a magyar kormánnyal

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ismét megbeszélést folytatott a magyar energiaellátásról, különös tekintettel az orosz Lukoilra vonatkozó ukrajnai szankciókra és azok nyersolajszállításokra gyakorolt hatásaira. Dombrovskis biztosította Szijjártót, hogy az Ukrajnán keresztül Magyarországra és Szlovákiába irányuló olajtranzitokat nem érintik a szankciók, amennyiben a Lukoil nem a tulajdonosa az olajnak. A felek megállapodtak az együttműködés folytatásában, miközben Magyarország részletes dokumentációt nyújt be nyersolajszállítási szerződéseiről az Európai Bizottságnak, amely kész frissíteni elemzését az új információk alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×