eur:
396.5
usd:
364.12
bux:
73062.12
2024. augusztus 2. péntek Lehel
Series of images to create a giff of the EU flag blowing in the wind and contorting with strong backlight
Nyitókép: Daniel Day/Getty Images

Ultimátumot kapott Magyarország és Szlovákia az EU-tól

Az Európai Bizottság felszólította a két országot, hogy minél előbb váljon le az orosz olajról, és keressen alternatív forrásokat. Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa pedig az oroszokra és a fehéroroszokra kiterjesztett kedvező vízumlehetőségek miatt vár magyarázatot a magyar kormánytól.

Nincs közvetlen veszélyben Magyarország és Szlovákia kőolajellátásának biztonsága, mivel a Lukoil orosz olajvállalat ellen bevezetett ukrajnai szankciók nem befolyásolják az Ukrajnán keresztül Magyarországra irányuló olajszállításokat – írja az Index az Európai Bizottság közleménye alapján.

A Reuters Valdis Dombrovskist, az Európai Bizottság kereskedelmi alelnökét idézi, aki a magyar és a szlovák külügyminisztereknek címzett levelében azt írta, hogy a Mol tájékoztatása szerint az olaj a kereskedelmi cégekhez kerül az orosz–ukrán határon, ezért nem vonatkoznak rá a szankciók.

„A bizottság szolgálatai előzetesen arra a következtetésre jutottak, hogy a sürgős konzultációk nem indokoltak, mivel jelenleg nincs jele annak, hogy az ellátás biztonságát közvetlen veszély fenyegetné” – áll a levélben.

Az Európai Bizottság továbbra is nehezményezi, hogy több mint két évvel az orosz–ukrán háború kitörése után még mindig nem vált le az orosz olajról Magyarország és Szlovákia.

Azt javasolják a két országnak, hogy a továbbiakban ne importáljanak orosz olajat, hanem keressenek alternatív forrásokat.

Az Európai Bizottság szerint a horvátországi Janaf olajvezetéken keresztül elegendő mennyiség áll rendelkezésre ahhoz, hogy mindkét országot máshol vásárolt olajjal lássák el. Kiemelték, hogy az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való diverzifikáció célját aktívan követni kell.

Ukrajna júniusban vezetett be újabb szankciókat a Lukoil ellen, majd egy hónappal később a Barátság kőolajvezetéket is elzárta a Mol számára olajat szállító vállalat előtt, megakadályozva ezzel azt, hogy a Lukoil olaja szlovák és magyar finomítókba kerüljön.

Vízumügyben is kritizálja Magyarországot az EU

Közben az Európai Unió belügyi vezetője figyelmeztette Magyarországot, hogy az oroszok és a fehéroroszok vízumkorlátozásának enyhítésére vonatkozó döntése potenciális biztonsági fenyegetést jelent, és csütörtökön közölte: lépéseket tesznek, ha nem foglalkoznak Budapesten az aggályokkal. Magyarország júliusban terjesztette ki a nemzeti kártya bevándorlási programot az oroszokra és a fehéroroszokra, amely révén

biztonsági ellenőrzés nélkül dolgozhatnak az érintettek Magyarországon, illetve a családjuk is Magyarországra költözhet.

Az uniós tisztviselők attól tartanak, hogy az oroszok és a fehéroroszok a lehetőséget kihasználva szabotőröket és kémeket küldenének a schengeni övezetbe. Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa az X-en azt írta, levélben szólította fel a magyar kormányt, hogy adjon magyarázatot a döntésre, illetve jelezte, hogy ha a vízumrendszer kockázatot fog jelenteni, azonnal lépéseket tesznek.

A biztos nem részletezte, milyen intézkedéseket hozhatnak egy ilyen helyzetben. Az Európai Bizottság azonban jogi lépéseket tehet az adott tagállam ellen, ha úgy ítéli meg, hogy megsértette az uniós jogot – írja a Reuters.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×