eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
LONDON, ENGLAND - JULY 2: Former Conservative UK Prime Minister Boris Johnson talks at a campaign event at the National Army Museum on July 2, 2024 in London, England. Rishi Sunak has been appealing to voters to stop a Labour super majority by lending votes to the Conservatives on the penultimate day of the general election campaign. (Photo by Alishia Abodunde/Getty Images)
Nyitókép: Alishia Abodunde/Getty Images

A „nehézbomba” Boris Johnsonnal mentik a menthetőt a toryk

Kétségbeesett húzással vádolják a brit Konzervatív Pártot a kampányfinisben. A választások előtt két nappal megjelent a nyilvánosság előtt Boris Johnson volt miniszterelnök, hogy a toryk támogatására buzdítson. Pedig már társai is temetik a pártot.

Hiába a szürke vezér, úgy tűnik nem lehet megállítani a brit Munkáspárt menetelését, a felmérések elsöprő győzelmet jósolnak számukra csütörtökre. Suella Braverman volt belügyminiszter, a konzervatív „kemény mag” kedvence közölte is: „kész, minden elveszett”.

Ebben a közhangulatban lépett elő egy közismert személyiség, aki minden hibája ellenére azt elmondhatja magáról: ő tud választást nyerni a konzervatívoknak. Boris Johnson volt kormányfőről van szó, akinek még borzasabb a frizurája, mint miniszterelnöksége idején volt.

Az illegális Covid-partik körüli „kamuzás” miatt bizalmat veszített és távozott Johnson – aki szerint bukásához volt pénzügyminisztere, Rishi Sunak mostani kormányfő adta meg a lökést – váratlanul megjelent egy tory-kampányeseményen.

A Munkáspárt esetleges szupertöbbsége „horrorsztori” lenne

– figyelmeztetett, és odaszúrt a torykat jobbról támadó Reform UK pártnak. „Nigel Farage, az egykori brexitvezér a Kreml szekértolója. Ne engedjük, hogy a putyinista papagájok visszahozzák a corbynistákat” – utalt a Hamásszal is barátkozó volt vezérére, Jeremy Corbynre.

„Ha ellenőrzés nélküli migrációt, kötelező woke-ideológiát és Brüsszel előtti értelmetlen hajlongást akarnak, akkor tessék, szavazzanak Starmerre” – említette a Munkáspárt vezérét, akiből a hétvégére miniszterelnök lehet. „Nem nézhetjük tétlenül, hogy a Labour-kormány pörölykalapáccsal akarja majd szétzúzni mindazt, amit elértünk” – tette hozzá.

Bár Boris és Rishi már nem „puszipajtások”, a mostani miniszterelnök elárulta, hogy még az előre hozott választások kihirdetése előtt beszélt volt főnökével. És bár Johnson csak egyszer említette őt név szerint, és nem is méltatta, Sunak úgy állította be, hogy a „konzervatív család egységes” és nagyon hálás volt elődjének.

A toryk munkáspárti ellenfelei viszont gúnyolódva fogadták Johnson megjelenését. „Mi jön még?” – tette fel a kérdést Sir Keir Starmer Labour-vezér

„Előveszik Liz Trusst és közös sajtótájékoztató lesz a gazdasági stabilitásról?”

– utalt a rekord rövid ideig szolgáló és majdnem pénzügyi katasztrófát előidéző Sunak-elődre. Starmer hozzátette: nem aggódik Johnson „visszatérése” miatt, mert ez csak azt bizonyítja: a konzervatívoknál káosz uralkodik és megosztottak.

A másik hagyományos ellenzéki erő, a Liberális Demokraták szerint a toryk „szintet léptek a kétségbe esésben” Johnson előrángatásával.

„Ez sértés mindenkinek, aki áldozatokat hozott a pandémia idején”

– mondta vezetőhelyettesük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×