eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Rishi Sunak brit miniszterelnök sajtóértekezlete a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2024. április 22-én. Sunak közölte, a parlament nem késleltetheti tovább az illegális bevándorlók Ruandába áttelepítését célzó törvénytervezet elfogadását. Szerinte az első repülőjáratok 10-12 hét múlva indulhatnak az afrikai országba.
Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg pool/Jason Alden

Hiába keménykedik Rishi Sunak, már csak a csodában reménykedhet

Páros lábbal szállt bele ellenfelébe Rishi Sunak a brit miniszterelnökjelöltek utolsó választási vitájában. A kormányfő olyan csodában reménykedik, mint amit 1992-ben a vesztésre álló John Major produkált, aki akkor kényelmes többséggel verte meg a Munkáspártot.

„Csúnyán viselkedett” – ezzel vádolják a brit kormányfőt, aki keményen támadta ellenfelét az utolsó választási tévévitában. Rishi Sunak szerint több száz millió fontba kerülne a Munkáspárt klímapolitikája és nem tudna mit kezdeni az illegális migránsokkal. Ennek ellenére a Labour elsöprő győzelemre számít.

A kormányfő olyan csodában reménykedik, mint amit 1992-ben a vesztésre álló John Major produkált, aki akkor kényelmes többséggel verte meg a Munkáspártot. Sunak ezzel a hittel indult neki a szerdai utolsó televíziós vitának és egyből ellenfele, a választók többsége által szürkének tartott Keir Starmer nyakának ugrott.

Aki rá és pártjára szavaz, az „feladja Nagy-Britannia határait” a Munkáspártnak,

„megadja magát a Munkáspárti adóemeléseknek és a 0-emissziós klímaterveknek, amelyek több száz milliárd fontjába fájnak majd az adófizetőknek” – ismételte.

Sunak kilencszer vonta kérdőre Starmert: mit kezd majd a már az országban lévő, 90 ezer illegális menedékkérővel. (Őket, Sunak terve szerint Ruandába deportálnák). Starmer – az egykor emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd és az ügyészség volt vezetője – nem adott konkrét választ, azt mondta: „feldolgozzák a kérelmüket” és hogy néhányat hazaküldenek. „Hová? Iránba, Afganisztánba, Szíriába? Maga a tálibokkal vagy az ajatollahokkal fog tárgyalni? Maga palira veszi az embereket!” – csapta le a ziccert Sunak.

Starmer azzal vágott végül vissza, hogy a kormányfő deportálós tervének megvalósítása 300 évet venne igénybe.

A feszült hangulatú vitában azzal is odaszúrt a szupergazdag Sunaknak, hogy „ha többet hallgatná, mint mondanak az emberek, akkor nem lenne ennyire süket”.

A két politikus egymásnak ugrott még az adók, a sokat bírált egészségügy és a transzgender-kérdésekben. Utóbbiban a Munkáspártiak félénken egyensúlyoznak az egymásnak feszülő transz és feminista lobbik között, míg a toryk általában azt vallják, hogy az a nő, aki nőnek született, tehát aki férfiként jött a világra, de nőnek érzi vagy vallja magát, az ne menjen női öltözőbe vagy wc-be.

A Munkáspárt közben azzal próbálja demonstrálni a toryk erkölcstelenségét:

napirenden tartja a témát, hogy több konzervatív fogadóirodáknál tett meg téteket a választás napjára (a burkolt vád: belső információ alapján, nem fair módon).

Egyes konzervatív kommentátorok azt írták a vita után: hol volt eddig ez a harcos Rishi? A nézők szerint viszont döntetlenre jött ki a meccs – mármint a televíziós vita. Ami azt jelenti: a számok nagyon kegyetlen jövőképet vázolnak fel a 14 éve kormányzó konzervatívoknak. Más felmérések szerint 23,5%-on állnak a Labour közel 44%-val szemben, és az egyéni választókerületi rendszer sajátosságai miatt a Munkáspárt 462 helyre számíthat a 632 fős parlamentben, ami az összes hely 73%-a.

A toryk közben történelmi pofonra készülhetnek, mert 76 helyük lehet, ami az összes mandátum mindössze 12%. Azaz, a Labournek HATSZOR annyi képviselője lesz, mint a jelenleg többségben lévő konzervatívoknak. Rishi Sunaknak tényleg szüksége van a csodára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×