eur:
395.09
usd:
367.05
bux:
71504.39
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nigel Farage, a legradikálisabb EU-ellenes brit politikai erő, a Brexit Párt vezetője beszédet mond egy kampányrendezvényen Londonban 2019. november 1-jén. Nagy-Britanniában december 12-én előrehozott parlamenti választást tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Gálik Zoltán: hiába Nigel Farage nagy menetelése, mandátum nélkül maradhat a pártja

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az InfoRádióban nem kertelt Rishi Sunak problémáit látva, Nigel Farage előretörésének viszont komoly gátja lehet a választási rendszer. A skót függetlenség ügyéről is szólt a londoni várható változások fényében.

Újabb botrány tépázza a kormányzó Konzervatív Pártot. Eddig négy tory képviselő ellen indult vizsgálat, mert a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára. A gyanú bennfentes információk birtokában történt fogadás.

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense szerinte ez egy újabb csapás az amúgy sem túl jó helyzetben lévő konzervatívokra.

"Nem az első. A legutóbbi akkor történt, amikor Rishi Sunak miniszterelnök elhagyta az 1944-es partraszállás ünnepségének záró részét, és ezt nagyon sokan a szemére hányták. Emellett jön fel a Függetlenség Párt, amit Nigel Farage vezet, ez most Reformáljuk Meg az Egyesült Királyságot! néven fut, és szintén a tory párt babérjaira tör, úgyhogy valóban 20 százalék körül mérik most a Konzervatív Pártot, ami történelmi vereséget vetít előre" – fejtegette az InfoRádióban Gálik Zoltán.

A felmerült csalásról elmondta, most kezdődik a vizsgálat, és a vetélytársak, elsősorban a Munkáspárt, azt szeretnék, ha az eredmények minél hamarabb nyilvánosságra kerülnének.

A konzervatívok 20 százalékához képest a Munkáspárt támogatottsága kétszer ekkora,

így akár 480 képviselői helyet is elvihetnek a 650 fős parlamentben, de a szakértő hozzátette, az elmúlt hetekben mérséklődött az előny, hiába zsugorodik folyamatosan a Konzervatív Párt.

Az Egyesült Királyságban a legtöbb szavazatot vivő viszi a helyet a választókerületben, és nincs kompenzációs lista, így az is lehet, hogy a Farage-párt egy helyet sem szerez majd. Emellett jól szerepelhetnek magukhoz képest most a zöldek, de ők 5 százalék körüli népszerűségnél tartanak, rajtuk kívül a liberális demokraták szerepelhetnek még jól, 10-20 helyre számíthatnak Gálik Zoltán szerint.

A szakértő arra számít, hogy sok olyan politikus most fog távozni a közéletből, aki a brexit levezénylésében játszott szerepet, köztük David Davis vagy Liam Fox.

A skótok ügye most lecsillapul

Közben a skót miniszterelnök arról beszélt, hogy a skót kormánynak demokratikus felhatalmazása van Skócia függetlenségének kivívására, de több ilyen, sikertelen próbálkozás volt már. Ezzel kapcsolatban Gálik Zoltán azt mondta, a 2014-es népszavazás óta most látszik a legkisebb esély arra, hogy ez bármilyen módon az elkövetkezendő időszakban téma legyen, hiszen Skóciában óriási átrendeződés várható a politikai palettán.

2007 óta a Skót Nemzeti Párt képviseli a parlamentben Skóciát a legnagyobb számban. Jelenleg 59 képviselőt küldhet Skócia a Westminsterbe, ebből 43 a Skót Függetlenség Párt tagja, hét konzervatív van, és mindössze két munkáspárti. Most a Munkáspártnak 39 százalékot mérnek, a Skót Nemzeti Pártnak pedig csak 29 százalékot, ami 2014, a függetlenségi szavazás óta a legmagasabb, illetve a legalacsonyabb. A konzervatívoknak 12 százalékot, és a többieknek pedig jóval kevesebbet jósolnak.

"Ez azt jelenti, hogy valószínűleg nem fog az a választási ígéret beérni, hogy ez a választás egyben szavazás lenne a függetlenségre is, mint ahogy szerette volna ezt a függetlenségpárti nacionalista párt korábban javasolni" – mondta Gálik Zoltán. Egyébként körülbelül 45-45 százalék támogatja azt, hogy legyen népszavazás újra a skótoknál. Maga a munkáspárti elnök sem támogatna egy ilyen népszavazást, márpedig London bólintása mindenképp kellene a referendumhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×