eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
A hazaindulásra készülő Julian Assange ausztrál újságíró, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítója a londoni Stansted repülőtéren 2024. június 24-én, miután kiszabadult ötéves nagy-britanniai kiadatási fogságából, mert vádalkut kötött a kiadatását kérő amerikai hatóságokkal. Az újságíró ellen 18 vádpontot fogalmaztak meg, ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolta, amiért több mint tízmillió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg és azok jelentős részét továbbadta médiapartnereinek.
Nyitókép: MTI/EPA/WikiLeaks

Váratlanul szabadon engedték Julian Assange-t - videó

Többéves fogság után távozott Nagy-Britanniából Julian Assange. A WikiLeaks alapítója vádalkut kötött a kiadatását követelő amerikai hatóságokkal, amelyben elismerte bűnösségét egyetlen, kisebb vádpontban. Ennek nyomán a brit hatóságok elengedték.

A WikiLeaks szivárogtatásai miatt amerikai vizsgálat alá vont Julian Assange-t kedd reggel váratlanul kiengedték a brit börtönből, ahol vizsgálati fogságban ült és már távozott is az országból. Tervei szerint hazájába, Ausztráliába tér vissza, ahol várja a családja. Előtte azonban szerdán meg kell jelennie egy amerikai bíróságon, hogy ott hivatalosan is elismerje bűnösségét egyetlen vádpontban: az amerikai Kémkedés Elleni Törvényt megsértve „jogellenes módon szövetkezett titkos, nemzetbiztonsági információ megszerzésére és terjesztésére”.

A vádalku értelmében az amerikai Igazságügyi Minisztérium beleegyezett, hogy ejt ellene 17, kémkedéssel kapcsolatos vádat. Az egyetlen, elismert vád miatt 62 hónap börtönre ítélik, de mivel már 5 évet – tehát 60 hónapot - töltött egy londoni börtönben, ezt beszámítják és így már nem kerül vissza őrizetbe. A megállapodással kapcsolatos dokumentumokat az Egyesült Államokhoz tartozó, csendes-óceáni, Észak-Mariana Szigetek szövetségi bíróságán nyújtották be, mert Assange nem volt hajlandó a kontinentális Egyesült Államok területére lépni.

Az alkut az illetékes szövetségi bírónak még jóvá kell hagynia.

Egy, az X-en megjelent videón azt látni, hogy a megborotválkozott, kék inget és farmert viselő Assange a londoni Stansted reptéren felszáll egy magángépre.

A Wikileaks közleménye szerint „hosszú tárgyalásokat folytattak az amerikai hatóságokkal a hivatalosan még nem véglegesített alkuért. Köszönjük mindenkinek, aki mellettünk állt és teljességgel elkötelezte magát a szabadsága mellett”. Assange felesége, Stella, azt mondta, hogy a pár „új fejezetet akar nyitni. A prioritás az, hogy Julian visszanyerje az egészségét. Öt éven át borzalmas állapotban volt” – mondta.

Édesanyja pedig háláját fejezte ki, hogy „a hányattatások véget érnek. Sokan, saját érdekükből meglovagolták a helyzetét. Hálás vagyok azoknak az ismeretlen, keményen dolgozó embereknek, akiknek Julian jóléte volt az első”- mondta. Köszönetet mondott Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök is.

Az idén 52 éves Assange ellen 2018-ban fogalmazott meg 18 vádpontot az Egyesült Államok, például a számára kínos iraki videók, katonai információk és titkos diplomáciai sürgönyök publikálása miatt.

A vádak szerint ezzel életveszélybe sodorta a külföldön szolgáló amerikai katonákat és az Amerikával és szövetségeseivel együttműködő, külföldi személyeket. A Wikileaks a CIA-ről és az amerikai Demokrata Párt szervezetéről is kiadott anyagokat. Assange-et potenciálisan 175 évre ítélhették és akár halálbüntetést is kiszabhattak volna rá. Assange hét éven át élt bezárva Ecuador londoni nagykövetségén, miközben Svédországban szexuális bűntettekkel vádolták. Attól tartott: ha kiadják, akkor tovább küldhetik az Egyesült Államokba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×