eur:
395
usd:
367.97
bux:
70396.62
2024. június 25. kedd Vilmos
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Részletesen beszámolt Robert Fico merénylője szándékairól és tette előkészületeiről

Nem megölni akarta, csak megsebesíteni szerette volna a szlovák miniszterelnököt Juraj Cintula, aki a múlt héten merényletet követett Robert Fico ellen. A vizsgálati fogságba vett tettes beszámolt arról, hogy miként készült a merényletre.

A Markíza kereskedelmi televízió birtokába jutott a Robert Fico szlovák kormányfő támadójának, Juraj Cintulának vizsgálati fogságba helyezéséről szóló névtelen bírósági határozat, amely részletesen beszámol arról, hogy hogyan készült a tettes a május 15-i nyitrabányai támadásra. Ebből kiderül, hogy a lévai 71 éves férfi

két nappal korábban döntötte el, hogy merényletet követ el a miniszterelnök ellen,

és nem akarja megölni, csak megsebesíteni Robert Ficot. Juraj Cintula azt mondta, más nem tudott a tervéről.

A merénylet napján egy nyitrabányai bevásárlóközpont parkolójában állította le az autóját, és a járműben nem hagyott sem fegyvert, sem robbanószert. A pisztolyát már otthon előkészítette a tüzelésre. 12 golyót tárazott be, a fegyvert pedig a támadás során a miniszterelnök felsőtestének alsó részére irányította, és öt lövést sikerült leadnia. Azt mondta, szándékosan célzott úgy, hogy biztosan ne veszélyeztesse Robert Fico és mások életét.

Az amatőr íróként is ismert Juraj Cintula szociálisan érzékeny emberként jellemezte magát. Tette elkövetésekor nála volt egy „Az áldozat üzenete” című könyv, amelyet a miniszterelnöknek szánt.

A bírósági határozatból kiderült, hogy a tettes élt a hallgatáshoz való jogával, nem értett egyet a bűncselekmény jogi minősítésével. Azt állította, nem tervez elmenekülni az igazságszolgáltatás elől, őszintén megbánta tettét, és beismerte, hogy amit tett, elfogadhatatlan. Kész bocsánatot kérni az áldozattól.

A merényletet vizsgáló nyomozók több tanúvallomással is dolgoznak.

Az egyik egy nőé, akivel az elkövető korábban megosztotta, hogy mit gondol a miniszterelnökről. A Robert Ficót súlyosan megsebesítő Juraj Cintula, egy a lévai lakásától mintegy 20 kilométerre található hétvégi ház udvarán szokott gyakorolni a fegyverével, és amikor valamiben nem értettek egyet, a nőt is több alkalommal halálosan megfenyegette. A tanú megerősítette, a támadó korábban politikai tüntetéseken is részt vett.

Az ügyész szerint a gyanúsított a „példátlan tettre” felkészült, előre megtervezte. A támadást egy legálisan tartott fegyverrel követte el, amelyhez a töltényeket maga szerezte be. Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter szerdán azt nyilatkozta, hogy a merénylő egy közösségben beszélt a terveiről. A merénylet elkövetése óta Juraj Cintula Facebook-oldalát törölte a Meta, a közösségi oldal anyavállalata.

Robert Fico miniszterelnök állapota továbbra is súlyos, de stabi.

A csütörtöki orvosi konzílium döntése szerint nem kell változtatni eddigi kezelésén.

A több egészségügyi szakterületet képviselő orvosszakértői konzílium megerősítette az eddigi kezelés helyességét” – tájékoztatott a kormányhivatal sajtóosztálya.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Elővették az uniós atombombát Magyarország ellen

Elővették az uniós atombombát Magyarország ellen

Magyarország még mindig nem teljesíti azokat a reformokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy lezáruljon az Európai Unió 7-es cikk szerinti eljárása – figyelmeztetett Hadja Lahbib belga külügyminiszter, az Európai Unió Tanácsának mai egyeztetése előtt. Az eljárás keretében, amelyet még 2018-ban indítottak a jogállamiság helyzete miatt, Magyarországot továbbra is súlyos bírálatok érik, különösen a korrupció és az igazságszolgáltatás függetlensége terén. Az Európai Bizottság töretlenül vizsgálja a magyar kormány tevékenységét, míg egyes tagállamok már javaslatokat tettek a magyar vétók megkerülésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×