eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Részletesen beszámolt Robert Fico merénylője szándékairól és tette előkészületeiről

Nem megölni akarta, csak megsebesíteni szerette volna a szlovák miniszterelnököt Juraj Cintula, aki a múlt héten merényletet követett Robert Fico ellen. A vizsgálati fogságba vett tettes beszámolt arról, hogy miként készült a merényletre.

A Markíza kereskedelmi televízió birtokába jutott a Robert Fico szlovák kormányfő támadójának, Juraj Cintulának vizsgálati fogságba helyezéséről szóló névtelen bírósági határozat, amely részletesen beszámol arról, hogy hogyan készült a tettes a május 15-i nyitrabányai támadásra. Ebből kiderül, hogy a lévai 71 éves férfi

két nappal korábban döntötte el, hogy merényletet követ el a miniszterelnök ellen,

és nem akarja megölni, csak megsebesíteni Robert Ficot. Juraj Cintula azt mondta, más nem tudott a tervéről.

A merénylet napján egy nyitrabányai bevásárlóközpont parkolójában állította le az autóját, és a járműben nem hagyott sem fegyvert, sem robbanószert. A pisztolyát már otthon előkészítette a tüzelésre. 12 golyót tárazott be, a fegyvert pedig a támadás során a miniszterelnök felsőtestének alsó részére irányította, és öt lövést sikerült leadnia. Azt mondta, szándékosan célzott úgy, hogy biztosan ne veszélyeztesse Robert Fico és mások életét.

Az amatőr íróként is ismert Juraj Cintula szociálisan érzékeny emberként jellemezte magát. Tette elkövetésekor nála volt egy „Az áldozat üzenete” című könyv, amelyet a miniszterelnöknek szánt.

A bírósági határozatból kiderült, hogy a tettes élt a hallgatáshoz való jogával, nem értett egyet a bűncselekmény jogi minősítésével. Azt állította, nem tervez elmenekülni az igazságszolgáltatás elől, őszintén megbánta tettét, és beismerte, hogy amit tett, elfogadhatatlan. Kész bocsánatot kérni az áldozattól.

A merényletet vizsgáló nyomozók több tanúvallomással is dolgoznak.

Az egyik egy nőé, akivel az elkövető korábban megosztotta, hogy mit gondol a miniszterelnökről. A Robert Ficót súlyosan megsebesítő Juraj Cintula, egy a lévai lakásától mintegy 20 kilométerre található hétvégi ház udvarán szokott gyakorolni a fegyverével, és amikor valamiben nem értettek egyet, a nőt is több alkalommal halálosan megfenyegette. A tanú megerősítette, a támadó korábban politikai tüntetéseken is részt vett.

Az ügyész szerint a gyanúsított a „példátlan tettre” felkészült, előre megtervezte. A támadást egy legálisan tartott fegyverrel követte el, amelyhez a töltényeket maga szerezte be. Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter szerdán azt nyilatkozta, hogy a merénylő egy közösségben beszélt a terveiről. A merénylet elkövetése óta Juraj Cintula Facebook-oldalát törölte a Meta, a közösségi oldal anyavállalata.

Robert Fico miniszterelnök állapota továbbra is súlyos, de stabi.

A csütörtöki orvosi konzílium döntése szerint nem kell változtatni eddigi kezelésén.

A több egészségügyi szakterületet képviselő orvosszakértői konzílium megerősítette az eddigi kezelés helyességét” – tájékoztatott a kormányhivatal sajtóosztálya.

Címlapról ajánljuk
Veszélyek, szabályok, büntetések – minden, amit a dunai közlekedésről és fürdőzésről tudni érdemes

Veszélyek, szabályok, büntetések – minden, amit a dunai közlekedésről és fürdőzésről tudni érdemes

A Dunán csak a kijelölt helyeken megengedett a fürdés, az éjszakai fürdőzés mindenhol tilos, tizennégy év alatti gyermek pedig nem vezethet vízi járműveket. Prohászka Richárd, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságának vezetője az InfoRádióban elmondta: bizonyos szakaszokon a megszokott folyásiránnyal szemben hömpölyög a víz, ami adott esetben nagyon meglepheti a gyakorlatlan úszókat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Kiderült, mennyi fizetnek a gazdagok azért, hogy mások fialtassák a vagyonukat

Kiderült, mennyi fizetnek a gazdagok azért, hogy mások fialtassák a vagyonukat

Több mint 600 milliárd dollárnyi családi vagyon van a globális vagyonkezelőknél a világon, ez azt jelenti, hogy a gazdag családok átlagosan 2,6 milliárd dollárt bíznak rájuk – derül ki a UBS jelentéséből. Sok olyan kockázat van, ami rövid és közép távon aggasztja a gazdag családok vagyonát kezelő family office-okat, de az is kiderül, mibe fektetik most a pénzt és mégis mennyibe kerül a gazdagoknak az, hogy rájuk bízzák a vagyonukat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×