eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
War 2022 in Ukraine. Concept of strained relations between  and war with Ukraine and Russia.Military issues and the concept of war
Nyitókép: Galeanu Mihai/Getty Images

Az oroszok újabb csapást mértek az ukrán energiaellátásra

A támadásban teljesen megsemmisített egy Kijev környéki nagy hőerőmű. Azt ukrán energetikai hatóság is elismerte.

„Az oroszok teljesen megsemmisítették a Tripoljei hőerőművet” – ezt közölte Ukrajna vezető áram és hőenergiatermelő cége, a Centrenergo felügyelőtanácsának elnöke. Oroszország csütörtökön hajtott végre újabb légitámadást az ukrán energetikai infrastruktúra ellen és ekkor sikerült kiiktatnia a Kijevhez közeli erőművet.

Andrej Gota, a Centrenergo illetékese szerint hatalmas tűz ütött ki a turbinacsarnokban, de az összes dolgozó életben van. Ez az erőmű látta el hővel a Kijevi, Cserkasszkij és Zsitomiri régiókat. „Borzalmas a pusztítás. Pénzben nem lehet kifejezni. Ez cégünk történetének legnagyobb kihívása, de hiszem, hogy megbirkózunk vele” – mondta Gota.

Március 22-én egy orosz támadás teljesen lerombolta a Harkivi oblasztyban található Zmievszkaja hőerőművet.

A csütörtöki rakéta- és dróntámadás után több videó is megjelent az ukrán közösségi médiában a lángoló objektumról. A kijevi régióban található Ukrainka település polgármester felszólította a lakosokat, hogy „szorosan zárják be” otthonaik ablakait, töltsék fel az elektromos eszközeiket és maximálisan tartalékolják a vizet.

„Orosz támadás ért egyszerre több ukrán régiót, becsapódásokat jelentettek több nagy energiaobjektumból” – tudósított a kívülállókra jellemző hangnemben az orosz Lenta hírportál, amely szerint a bombázások négy oblasztyban okoztak károkat az infrastruktúrában.

Csak a Harkivi körzetben 10 csapást regisztráltak, de a rakéták és drónok elrepültek a nyugaton fekvő Lvivi körzetben található Sztrijig is, ahol az oroszok megfogalmazása szerint eltalálták a helyi hőerőművet és „a banderisták csoportosulását” – amivel ukrán katonákra utalhattak.

Csapás érte továbbá a szintén nyugat-ukrajnai, a Kárpátaljával határos Ivano-Frankivszki és a Lvivtől északra fekvő Volini régiót is.

A központi, Zaporizsjei régió ukrán kézen maradt részén az ismert ukrán oligarcha, Rinat Ahmetov egyik energiaobjektumát találták el. Ezenkívül a Naftogaz ukrán energetikai cég szerint két földalatti gáztározót is támadtak az oroszok, de azok a vállalat elmondása szerint továbbra is működnek.

A támadások napján szólalt fel az ukrán parlamentben, a Verhovna Radában Jurij Szodol tábornok, az egyesített ukrán fegyveres erők parancsnoka, aki azt mondta a katonák a végső erejükből tartanak ki és ezért a most nagy többséggel elfogadott mozgósítási törvény szigorítását kérte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×