eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Izraeli katonák a határon átlépve a gázai Sudzsajja negyed felé tartanak Dél-Izraelből 2023. december 21-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Elemzők: új taktikára válthat át a kivonulással Izrael

Izrael hirtelen szinte összes katonáját visszavonta a Gázai Övezet déli részéről. A kormány szerint azonban ez nem jelenti a háború végét. Közben magában Izraelben több tízezren tüntettek a túszok szabadságához vezető alkut és a kabinet távozását követelve.

Izrael csak egyetlen katonai dandárt hagyott a Gázai övezetben, amely a területet félbevágó, kelet-nyugati, úgynevezett Necarím-folyosót védi – írta a Times of Israel című lap.

A lépés hat hónappal a Dél-Izrael ellen elkövetett sokkoló és brutális Hamász-terrortámadás után történt. A több, mint 1100 halottat követelő akció – melynek során sokakat módszeresen gyilkoltak le – kiváltotta Izrael kemény gázai ellencsapását, amelyben nagyságrendekkel több palesztin polgári lakos halt meg – a Hamász erősen vitatott adatai szerint több, mint 33 ezer.

A féléves megemlékezés idejére Izraelben több tömegtüntetést is szerveztek, és különböző városokban összesen százezresre becsült tömegek követelték, hogy a kormány fő fókusza ne a háború, hanem az elrabolt izraeli túszok szabadon engedését célzó tárgyalások legyenek. Közben sok tüntető Benjamin Netanjahu miniszterelnök távozását is követelte.

Kommentátorok szerint a külvilág számára váratlan dél-gázai csapatkivonásnak köze van izraeli túszok elengedéséről szóló tárgyalásokhoz. Egy magas rangú izraeli kormányilletékes azt mondta a Sky Newsnak, hogy „Izrael kétségbeesetten vágyik egy tűzszüneti alkura”.

A forrás megjegyezte, hogy a hét, többségében külföldi segélymunkás izraeli drónokról kilőtt rakétákkal való megölése „mindent megváltoztatott”.

A csapatkivonás hivatalos magyarázata azonban más: Joav Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta: azért vonták ki a csapatokat vasárnap, hogy pihentessék és felkészítsék őket „jövőbeli missziókra” – köztük az övezet legdélibb részén fekvő Rafah város ellen.

Ezt a déli sávot – a nemzetközi bírálatok és Washington figyelmeztetései hatására is – Izrael még nem próbálta meg elfoglalni. pedig állításai szerint ide vonult vissza az október 7-i akciót végrehajtó Hamász vezetése.

Gallant miniszter megjegyzésével azt sugallta, hogy Izraelnek nem kell katonailag folyamatosan jelen lennie a Gázai övezet teljes területén, mivel nem adott magyarázatot arra, hogy miért nem cserélik le friss erőkkel a kivont egységeket.

Az erőket például Hán Júnisz városból is kivonják, ahol izraeli illetékesek szerint „véget értek a műveletek és már nincs mit csinálni”. Hán Junisz kiürítése azonban terület feladását jelenti és a Sky elemzése szerint egyre kevésbé valószínű ezután a nagyszabású hadművelet Rafah ellen.

A Hamász vezetése eddig az egész övezetből történő, teljes izraeli csapatkivonást követelt, és most felmerül a kérdés, hogy ez a korlátozott kivonulás elegendő lehet-e egy alkuhoz. Az elemzés szerint az izraeliek most új taktikára válthatnak át: célzott csapásokat hajthatnak majd végre, konkrét hírszerzési információk alapján, a folyamatos jelenlét helyett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×