eur:
389.29
usd:
364.6
bux:
68052.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az izraeli légicsapások miatt otthonukból elmenekült palesztinok tábora a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, az egyiptomi határ közelében 2024. április 4-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. A Gázai övezetben legkevesebb 1,9 millió ember kényszerült a harcok miatt otthona elhagyására.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Netanjahu kilátásba helyezett egy újabb katonai offenzívát

A pontos dátum még nem ismert.

Izrael kilátásba helyezte a Gázai övezet déli részén található Rafah megtámadását – írja a BBC az izraeli miniszterelnök bejelentése alapján.

Benjamin Netanjahu beszédében nem árulta el a pontos dátumot, csak annyit közölt, hogy a tervezett offenzíva „az ottani terrorista zászlóaljak felszámolásához” és „a teljes győzelemhez” szükséges – idézi a hvg.hu a brit közszolgálati műsorszolgáltatót.

A miniszterelnök beszédét követően Izraelben bejelentették, hogy 40 ezer sátrat vásárol, hogy felkészüljön a több százezer palesztin evakuálására Rafah városából.

Az izraeli kormány hetekkel ezelőtt jelezte, hogy katonai műveletet kíván indítani az egyiptomi határon fekvő város ellen, ahol több mint 1,5 millió, a Gázai övezet északibb területeiről elmenekült palesztin húzza meg magát.

Azóta a világ vezetői közül többen is arra szólították fel Izraelt, hogy ne vonuljon be hadseregével a városba. Egyiptom, Franciaország és Jordánia vezetői kedden közös felszólalásukban figyelmeztették Izraelt, hogy az offenzíva „veszélyes következményekkel” járna, és „regionális eszkalációval fenyegetne”.

Eközben Egyiptomban folytatódtak a Hamász és Izrael közötti tárgyalások a túszok és foglyok cseréjéről és a tűzszüneti megállapodásról. Ezzel kapcsolatban Netanjahu úgy fogalmazott: „részletes jelentést kaptam a kairói tárgyalásokról, folyamatosan dolgozunk céljaink elérésén, mindenekelőtt a túszok szabadon bocsátásán és a Hamász feletti teljes győzelem elérésén”.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő hétfőn azt mondta, hogy az izraeli javaslatok nem feleltek meg a követeléseiknek, de ennek ellenére megvizsgálják azokat.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×