eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Mike Johnson
Nyitókép: house.gov

A republikánusok fékezik az ukrán segélyt – egyik képviselőjük a hátsóját ajánlotta David Cameronnak

Az ukrán hadsereg egyre nehezebb helyzetben van a fronton, de úgy tűnik, nem oldódik fel egyhamar az a patthelyzet, ami jelenleg fékezi az újabb amerikai segélyszállítmány Ukrajnába szállítását. Az amerikai képviselőház republikánus elnöke jelezte, nem hoznak elhamarkodott döntést a kérdésben.

Mike Johnson republikánus házelnök szerdán ismét értésre adta: nem tervezi rövid időn belül annak engedélyezését, hogy a ház szavazzon az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros nemzetközi biztonsági segélycsomagról.

„Nem fog minket a szenátus cselekvésre kényszeríteni” – mondta Mike Johnson a képviselőház vezetőinek heti sajtótájékoztatóján. A felsőházban a demokraták vannak többségben, ott ezért ment át a javaslat. Johnson megismételte: kitart amellett, hogy a nemzetközi katonai és humanitárius segélycsomagnak tartalmaznia kell a mexikói határ védelmét célzó intézkedéseket is. A határon át folyó migráció lehet a republikánusok egyik vezető kampánytémája az idei elnökválasztáson.

A konzervatívok már egy brutális fegyverhez nyúlva, vádeljárást kezdeményeztek Joe Biden elnök nemzetbiztonsági minisztere, Alejandro Mayorkas ellen, mert indoklásuk szerint „jogsértő” lépéseivel hozzájárult az ügyük elbírálására váró migránsok elengedéséhez.

Az elmúlt 150 évben nem volt példa arra, hogy amerikai minisztert vádeljárás alá vonjanak.

A szenátus kedden fogadta el a biztonsági törvénytervezetet a határra vonatkozó rendelkezések nélkül, miután a republikánusok megakadályozták a tervezetnek azt a változatát, amely több hónapos kétpárti tárgyalások eredményeként az amerikai bevándorlási politika évtizedek óta legnagyobb átalakítását tartalmazta.

Ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen, a csomagnak el kell nyernie az alsóház támogatását is, ahol Mike Johnson republikánusai csekély többséggel rendelkeznek, így szinte teljes ellenőrzést gyakorolnak a szavazásra kerülő ügyek felett. „Továbbra is azt fogjuk követelni, hogy mielőtt a világ minden táján felmerülő problémákkal foglalkoznánk, először a sajátunkkal törődjünk" – mondta Johnson.

Kihúzta a gyufát a brit külügyminiszter is

A republikánusok kemény bírálatot fogalmaztak meg David Cameron brit külügyminiszterrel szemben is, aki Ukrajna támogatásáért próbált lobbizni náluk. Cameron azzal vívta ki a Republikánus Párt haragját, hogy a Kijevnek szánt friss támogatás késleltetését a második világháború előtti állapotokhoz hasonlította, amikor a nagyhatalmak engedékenyek voltak Hitlerrel – köztük élen járt Nagy-Britannia. „Lehelj csókot a hátsó felemre” – így reagált a brit külügyminiszter szavaira Donald Trump hűséges támogatója, Marjorie Taylor Green republikánus képviselőnő.

David Cameron azzal próbálta tompítani a helyzetet, hogy azt mondta: „nem akart prédikálni” amerikai barátaiknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Burián Kata olimpiai szintes idővel nyert 200 méter háton pénteken az úszók országos bajnokságán, így Magyarország már 131 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik a nyári játékokra. Reális számítások szerint a sportolói küldöttség létszáma megközelíti vagy akár meg is haladhatja a tokióit (173)
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×