eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: X/The Royal Family

Most jönne jól a „tartalék” Harry a királyi családnak

Néhány hétre eltűnnek a közvélemény szeme elől az angol királyi család vezető tagjai. Ez, egyes kommentárok szerint, alááshatja a stabilitást. És vajon ki képviseli ilyenkor a monarchiát?

A királyi sajtósok nem túlzottan igyekeztek felkészíteni a közvéleményt. Szerdán először az a hír jött, hogy Katalin Walesi hercegné, a trónörökös Vilmos herceg felesége „rutin hasi műtétre” kórházba vonult. Aztán 90 perccel később az a hír, hogy Károly király is ezt teszi, egy prosztatakezelésre.

Míg Katalin esetében szemérmesen fogalmaztak – bár kiderült, hogy heteken át fog lábadozni –, Károly szokatlanul nyíltan közreadta az egészségügyi problémáját. Ezzel egyrészt újfajta közvetlenséget és nyitottságot akar meghonosítani, másrészt azt mondta: fontosnak tartja, hogy felhívja más, hasonló helyzetben lévő férfiak figyelmét arra: ne mulasszák el, hogy orvoshoz forduljanak. Katalinról annyit voltak hajlandók mondani, hogy nem hirtelen jött és nem rákkal kapcsolatos problémáról van szó. (A Buckingham Palota hagyományosan csak a legszükségesebb minimumot közli a királyi család tagjainak egészségügyi állapotáról.)

A hírek azt jelentik, hogy néhány héten keresztül a vezető királyi családtagok – talán Kamilla királynő kivételével – visszalépnek a közszerepléstől és a diplomáciai funkcióktól. Vilmos herceg már meg is látogatta a kórházban a feleségét, akit két hétig bent tartanak a „sikeres” műtét után. Emiatt maga Vilmos is lemondta programjait és

törölték a pár első idei külföldi útját Rómába, ami a tervek szerint márciusban lett volna.

Mint a konzervatív és monarchia-párti Telegraph című lap megjegyzi, 2023. volt az annus horribilis a Windsor-család számára. II. Erzsébet királynő már nem volt az élők sorában, Károly nyári koronázására pedig árnyékot vetett Vilmos és öccse, Harry, valamint feleségeik, Katalin és Meghan viszálykodása. Amit csak tovább tüzelt Harry „Tartalék” című könyve, amiben neje és jómaga a királyi családban elszenvedett sérelmeit taglalta.

Most, hogy a király és Katalin révén Vilmos is kényszerszabadságot vett ki, nagyon is jól jönne a „tartalék” Harry. Ő azonban Meghannel együtt visszalépett a feladatkörtől – illetve egy Netflix dokumentumfilm-sorozatban elhangzott botrányos vádjai miatt már de facto kitaszítottnak is számít –, és Amerikában él.

Ki képviseli tehát ilyenkor a monarchiát?

A brit közéletben a család tagjai egyrészt több szervezet presztízsét és minőségét emelik azzal, hogy a patrónusai, másrészt hagyományosan ők avatnak fel fontosabb intézményeket és látogatják a jótékonysági alapítványok által megsegítetteket.

A szerep most néhány „Állami tanácsadóra” hárul – köztük az első Kamilla.

A 73 éves Anna hercegnő, a néhai Erzsébet lánya – bár híres munkabírásáról és vasfegyelméről – hivatalosan nem birtokosa a Counsellor of State, azaz Állami tanácsadó címnek, mivel csak a 16. az örökösödés sorrendjében. Ő maga már tavaly figyelmeztette a modernizálni vágyó Károlyt annak veszélyére, hogy ne nyirbálja meg túlzottan a stábját. (A királyi család ellen a köztársasági érzelmű britek rendre megfogalmazzák, hogy az ő adójukból élnek.)

Ott van még a szintén hajlott korú Mihály, a 88 éves Kenti herceg, Erzsébet unokatestvére, valamint Mihály 87 éves húga, Alexandra hercegnő. Mihály tavaly 69 eseményen vett részt, például a híres Ascoti derbin, de Alexandra már visszafogja magát.

Az angol királyi család remélte, hogy a mostani már egy jó év lesz, de 2024 érezhetően kellemetlenül indul számukra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×