eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Munkácsy Mihály Magyar Ház a kárpátaljai Munkácson 2022. február 18-án.
Nyitókép: MTI/Nemes János

A munkácsi magyarság összetartóbb lett a háború óta

A második háborús karácsonyra készülnek Ukrajnában, azon belül Kárpátalján is. Az emberek a viszontagságos körülmények ellenére sem veszítették el a hitüket, a szebb jövőben reménykednek.

A háború kezdete nagy törés volt a gyülekezet életében, sok fiatal család elment tőlünk és egyelőre nem is tudnak hazatérni - nyilatkozta az InfoRádióban Gulácsy Dániel református lelkipásztor a munkácsi gyülekezet helyezte kapcsán. Elmondta, próbálják megbecsülni azokat a gyülekezeti tagokat, akik megmaradtak. Hozzátette, mivel többségében idősekről van szó, így előtérbe kerültek az olyan szolgálatok, mint az énekkar, vagy az idősek segítése. Az ünnepre is ebben a gondolatban készülnek, sokan várakoznak a jobb időkre, a háború végére, Jézus Krisztusra, akinek a születésére emlékeznek karácsonykor - magyarázta. Azt is hozzáfűzte, a mostani nehéz időkben csak Istentől tudnak erőt meríteni.

Gulácsy Dániel az elvándorlással kapcsolatban megjegyezte, elszomorító a helyzet. Vasárnaponként 100-120 fő jár templomba, ám az itt maradt emberek nem csüggednek, hanem megteszik a tőlük telhetőt. A lelkipásztor elmondta, elszomorító mind a gyülekezet helyzete, mind a munkácsi magyarságé összességében. Viszont azt látja,

az otthon maradt emberek nem megtörten gondolnak a vészterhes időre, hanem igyekeznek a maguk módján a lehető legtöbbet megtenni a gyülekezetért, a közösségért.

Gulácsy Dániel elmondta, sok programot szerveznek a város magyarsága számára, aminek kimondottan jó fórumot biztosít a Munkácsy Mihály Magyar Ház. A gyülekezetben pedig igyekeznek közösségépítő eseményeket tartani, ilyen például a vasárnapi istentiszteletek utáni beszélgetés, kávézás a gyülekezeti teremben.

A lelkipásztor hozzátette, sokaknak a magyar gyülekezet az egyetlen sziget, ahol anyanyelvi közegben lehetnek. Elmondta, Munkácson nagyon elszigetelten élnek magyarok, vannak olyan utcák, ahol csak egyetlen magyar vagy egyetlen család él, ritkán van alkalmuk a hétköznapokban anyanyelvi környezetben beszélni. Elmondása szerint a gyülekezeti élet, a kulturális események egy-egy olyan szigetet jelentenek, amikor az itt élő magyarok használhatják az anyanyelvüket. Ezért úgy látja, az emberek nagyon megbecsülik ezeket a közösségi alkalmakat. Bár kevés a fiatal, akik megmaradtak, azok nagyon összetartóak - fogalmazott Gulácsy Dániel, a Munkácsi Református Egyházközség lelkipásztora.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×