eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az ultraalacsony károsanyag-kibocsátású zónák (ULEZ) belvároson túli kiterjesztése ellen tiltakoznak tüntetők a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2023. augusztus 29-én. A brit fővárosban ezen a napon lép hatályba az autósok millióit érintő ULEZ kiterjesztése, amelynek értelmében a nem megfelelő károsanyag-kibocsátású járművek a nap 24 órájában, a hét minden napján csak díjfizetés ellenében hajthatnak be Buckinghamshire, Essex, Hertfordshire, Kent és Surrey határaira annak érdekében, hogy csökkentsék a légszennyezést Nagy-Londonban. Londonban 2019-ben a világon elsőként vezették be az ultra alacsony károsanyag-kibocsátású zónát (ULEZ).
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Terrorelhárítók kapcsolták le a közlekedési kamerát felrobbantókat

A londoni rendőrség őrizetbe vett két férfit, akiket egy behajtási zónát figyelő térfigyelő kamera felrobbantásával gyanúsítanak. Az idén bevezetett alacsony emissziós zóna Londonban felborzolta a kedélyeket és sorozatos rongálásokhoz vezetett.

A londoni terrorelhárító osztag egy 60 és egy 61 éves férfit tartóztatott le egy úgynevezett ULEZ kamera felrobbantása miatt. Az incidensben senki sem sérült meg, de járművek és ingatlanok rongálódtak meg.

Az ultraalacsony károsanyag-kibocsátású zónák (Ultra Low Emission Zone - ULEZ) bevezetése Sadiq Khan főpolgármester nevéhez fűződnek; ennek értelmében a 2016 előtt gyártott, dízel-meghajtású autók tulajdonosainak napi több mint 5500 forintnyi díjat kell fizetniük a zónák használatáért.

Sadiq Khan a nyáron London egész területére kiterjesztette a zónát, így azokra a külvárosokra is, ahol sok, furgonjával közlekedő mesterember vagy kevésbé gazdag és dízel-üzemű kocsit használó lakos él. Az ettől független „dugódíj” és a nem helyi lakosok előtt lezárt utcák már amúgy is borzolták a kedélyeket és a főpolgármester azzal vádolták meg, hogy újabb sarcot talált ki az autójukat használók ellen.

A fentiek nyomán létrejött egy rejtélyes ellenálló-szervezet, a Blade Runners, avagy szárnyas fejvadászok, mely elkezdte rongálni az ULEZ kamerákat és jelzéseket;

az idén már ezer ilyen bűncselekményt regisztráltak.

A két letartóztatott férfi által megrongált kamerát december 6-án szerelték fel, és még aznap lecsaptak rá. A rendőrség szerint magát a robbanást egy kezdetleges szerkezettel hajtották végre. A robbantás után Sadiq Khan szóvivője úgy fogalmazott: „Ez a groteszk módon felelőtlen viselkedés egyaránt veszélyeztet életeket és vagyontárgyakat”.

Khant azzal is vádolták, hogy az amúgy általa felbérelt tudományos szakvéleményt készítő kutatókat arra ösztönözte, hogy használjanak „vészjóslóbb nyelvezetet”, és hogy állítsák be úgy, hogy a korábbi, szűkebb kiterjedésű alacsony emissziós zóna tette tisztábbá az elmúlt években a londoni levegőt.

A kutatások szerint azonban ez nem kimutatható. Az ügyben még a brit reklámhatóság is vizsgálatot folytatott, mivel a városvezetés 9 millió fontot költött a lépés népszerűsítésére – például olyan állításokat ismételve a médiában, hogy az ULEZ közel megfelezte a nitrogén-dioxid szintjét a londoni levegőben. Kiderült viszont, hogy nem konkrét mért adatok, hanem modellek alapján mondták be a számot.

A reklámhatóság titkos, de a sajtónak átadott jelentése „megtévesztőnek” nevezte Khannak az övezetnek a levegőtisztaságra ható előnyeit taglaló állításait.

Az ULEZ zóna választási téma is lesz a jövőre esedékes helyi választásokon és a főpolgármester konzervatív riválisa az alacsony emissziós övezet felszámolását ígéri.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×