eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Fordulat Szlovákiában a zöldminiszter kinevezése és a kormányalakítás kapcsán

A kinevezésre váró szlovák kormány környezetvédelmi miniszterjelöltje megosztja a szlovák közvéleményt. Rudolf Huliak kinevezése mellett hétfő este Pozsonyban az elnöki palota előtt demonstráltak, az ellene szólók pedig már 50 ezer aláírást összegyűjtöttek. A petíciót 170 tudós is ellátta kézjegyével, akik felelős hozzáállást kértek a környezetvédelmi miniszter kiválasztása során. Bár eddig kitartott jelöltje mellett, most újat mutatott be a Szlovák Nemzeti Párt, Huliak pedig más feladatot kap.

Hétfőn kora este néhány százan tüntettek Pozsonyban az elnöki palota előtt. A demonstrálók Zuzana Čaputová köztársasági elnököt bírálták, és azt követelték, nevezze ki a legkisebb koalíciós párt, a Szlovák Nemzeti Párt jelöltjét, Rudolf Huliakot környezetvédelmi miniszternek, emellett tiltakoztak a köztársasági elnök ezzel kapcsolatos ellenérvei miatt is. Felszólították Čaputovát, hogy tartsa tiszteletben a szeptember 30-i parlamenti választás eredményét, és ne akarja megkerülni a törvényeket. A résztvevők Huliakot éltető és az államfőt elmarasztaló jelszavakat skandáltak. Azt ígérték, ha Zuzana Čaputová nem nevezi ki a nemzeti párt jelöltjét, a parlament előtt újabb tüntetést tartanak.

Jóval többen vannak azonban azok, akik tiltakoznak a kinevezés ellen.

Már 50 ezren írták alá azt a petíciót, amely felelős hozzáállást kér a környezetvédelmi miniszter kiválasztása során, a támogatók között van 170 tudós és 60 szervezet.

Ondrej Kameniar, az aláírásgyűjtés szervezője, az Erdő mi vagyunk szervezet tagja úgy fogalmazott, „ha egy összeesküvés-elméleteket gyártó személy kerül a minisztérium élére, aki nyilvánvalóan kapcsolatban áll a fakitermelő ágazattal és a vadásztársaságokkal, akkor csakis a természetvédelmi területek minisztérium által szentesített tönkretételére és természetvédelmi szempontból elpazarolt évekre számíthatunk. Hozzátette, a minisztériumot olyan embereknek kell irányítaniuk, akik elfogadják a tudományos megállapításokat, a kutatások eredményeit, és képesek vezetni az ágazatot ezekben a nehéz időkben.

A Greenpeace Szlovákia is jelezte, hogy a természetvédelmi tárca azért is fontos, mert számos ágazatra van hatással. Ide tartoznak az uniós alapok, az uniós helyreállítási terv egy része, vagy például a tervezett szociális-klímavédelmi alap, amely az embereknek nyújt támogatást a zöld gazdaságra való átálláshoz.

Zuzana Čaputová államfő közölte, hogy nem nevezi ki Rudolf Huliakot környezetvédelmi miniszternek, és új jelöltet kért Robert Ficótól, a kormányalakítással megbízott Smer párt elnökétől. Az államfő szerint komoly alkotmányos és jogi akadályai vannak Huliak kinevezésének, és irányítása alatt nem lenne garantált a minisztérium zavartalan működése. Fico visszautasította az államfő érveit.

Hétfőn egy nyilatkozatban már nem zárták ki, hogy új jelölt érkezhet, végül

a Szlovák Nemzeti Párt kedden közölte: a zöldtárca élére inkább Tomás Tarabát jelöli.

Az SNS a döntést a leendő kormány stabilitásának szükségességével, valamint azzal indokolta, hogy azt szeretnék: a leendő kabinetet minél hamarabb kinevezzék.

Bár a kormány kinevezésére elvben akkor is sor kerülhet, ha annak összetétele nem teljes, amennyiben az államfő mégsem nevezne ki egy kormánytagot, a kialakult helyzet szakértői vélemények szerint odáig vezethetne, hogy az ügy az alkotmánybíróság elé kerül, ami akár hónapokra is megkérdőjelezhetné a leendő kormány stabilitását.

Rudolf Huliak, az SNS eredeti miniszterjelöltje kedden bejelentette: abban egyeztek meg, hogy a változtatást követően pártja őt a mezőgazdaságért és környezetvédelemért felelős parlamenti bizottság elnökének jelöli majd.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×