eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Zuzana Caputová szlovák államfő a holland királlyal, Vilmos Sándorral tartott sajtóértekezleten a pozsonyi elnöki palotában 2023. március 7-én. A holland uralkodó háromnapos látogatáson tartózkodik Szlovákiában.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

A szlovák elnök megvétózta egy szélsőjobbos politikus miniszteri kinevezését

Zuzana Caputová szlovák államfő nem fogja kinevezni a környezetvédelmi tárca élére a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által jelölt Rudolf Huliakot.

A szlovák államfő azzal indokolta döntését, hogy a környezetvédelmi tárca élére jelölt Rudolf Huliak nem tudja biztosítani a szaktárca "rendes működését." A döntéssel összefüggésben Zuzana Caputová annak a véleményének adott hangot, miszerint a szaktárcát nem vezetheti és képviselheti egy olyan személy, aki nem ismer el a klímaváltozással kapcsolatos "tudományos konszenzust", és aki azt állítja, hogy a valóságban nincs is klímaválság.

Az elnök bejelentésére reagálva a Rudolf Huliakot jelölő Szlovák Nemzeti Párt közölte: ragaszkodnak Huliak jelöléséhez, majd felszólították Zuzana Caputovát, tartsa tiszteletben a parlamenti választás eredményét, és ne lépje túl hatáskörét. A párt közleményében megjegyezte: értik, hogy az államfő környezetének félelmei vannak azzal kapcsolatban, hogy hamarosan megkezdődnek az ellenőrzések néhány olyan projekt esetében, amelyeknél "nem hatékony" támogatáskihelyezések történtek.

Mivel a szlovák kormányok történetében hasonló fejleményre nincs példa,

megoszlanak a vélemények arról, hogy a kormányalakítás folyamatában most mi lehet a következő lépés. Ivan Gasparovic korábbi kétszeres államfő a kialakult helyzet kapcsán a szlovák hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: az államfőnek az alkotmány csak olyan esetekben ad lehetőséget egy kormánytagjelölt kinevezésének elutasítására, ha például az adott személy letartóztatásban van. Rámutatott: a kormány kinevezésére akkor is sor kerülhet, ha annak összetétele nem teljes.

Robert Fico, a választásokon győztes párt, az Irány elnöke, a kormányfői poszt várományosa a hét elején, a koalíciós szerződés aláírását követően adta át a leendő kormánytagok neveit tartalmazó listát az államfőnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×