eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Három párt helye látszik biztosnak a szlovák parlamentben, a magyarok bajban vannak

Szlovákiában három és fél év után a Robert Fico vezette ellenzéki Smer párt támogatottsága újra átlépte a 20 százalékos szintet az Ipsos közvéleménykutató ügynökség felmérése szerint. A szeptember 30-i előrehozott választáson három párt helye biztos a pozsonyi parlamentben, a többiek sorsa kérdéses.

Az Ipsos közvélemény-kutató cég felmérése szerint két hónappal a szlovákiai előrehozott parlamenti választás előtt a Robert Fico vezette ellenzéki Smer pártra a választásra jogosult állampolgárok valamivel több mint 20 százaléka adná a voksát, és ezzel az eredménnyel megnyerné a választást. A legutóbbi, 2020-as választás előtt a párt támogatottsága folyamatosan csökkent, és Ficóék végül 18,3 százalékot kaptak. Ezúttal azonban fordított a helyzet: a választás közeledtével a Smer egyre erősödik, a támogatottsága jelenleg 20,3 százalékos, ami azt jelenti, hogy minden ötödik választópolgár az ő nevükkel ellátott szavazócédulát dobná az urnába.

A felmérésben a Progresszív Szlovákia végzett a második helyen. A párt támogatottsága a Smeréhez hasonlóan emelkedik. A pártot az Európai Parlament alelnöke, Michal Šimečka vezeti, aki mindenekelőtt a fővárosban, Pozsonyban folytat nagyon erős kampányt. Ennek köszönhetően a Progresszív Szlovákia jelenleg 17 százalékon áll, ami egy százalékponttal magasabb, mint ahogyan egy két héttel korábban készített felmérésen szerepelt.

A hosszú távú trendek a Smer és a Progresszív Szlovákia esetében is erősödést vetítenek előre.

Jelentős visszaesést mutat viszont a Robert Ficóval korábban egy pártban politizáló, mára azonban önállósult Peter Pellegrini vezette Hlas. A szociáldemokrata párt támogatottsága két hét alatt 1,5 százalékot esett, így most 13,4 százalékkal jutna be a törvényhozásba.

E három párt, vagyis a Smer, a Progresszív Szlovákia és a Hlas helye szinte biztosra vehető a parlamentben, a többieknek azonban még van mit dolgozniuk azon, hogy sikerrel vegyék az akadályokat.

Jelen állás szerint további hat párt lépné át a bejutáshoz szükséges öt százalékos parlamenti küszöböt:

  • a szlovák nacionalista és szélsőjobboldali Republika,
  • az Igor Matovič exkormányfő vezette OĽaNO és barátai,
  • a liberális Szabadság és Szolidaritás,
  • a jobboldali populista Család vagyunk, valamint
  • a Kereszténydemokrata Unió és a Szlovák Nemzeti Párt.

Az Ipsos friss felmérése szerint nincs esélye a bejutásra az Eduard Heger vezette Demokratinak, amely 2,6 százalékon áll, sem

a magyar Szövetségnek, amelynek mindössze 2,2 százalékot mértek.

Ezek azonban csak felmérési adatok, ezért a politikai szakértők szerint a szavazóknak nem a választások előtti eredményei és a pártok ígéretei, hanem saját tapasztalataik alapján kéne dönteniük arról, hogy szeptember 30-án kire adják a voksukat. Juraj Hrabko publicista arra emlékeztetett, hogy a 2020-as választások előtti felmérések eredményei is jelentősen eltértek a reális választási eredményektől. Megjegyezte, hogy három éve az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí jelentős támogatottságot szerzett, a történelmileg legtöbb parlamenti képviselővel rendelkező négyes koalíciót hozták létre, mégsem tudták kezelni ezt a hatalmat, ezért kell most előrehozott választást tartani Szlovákiában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×