eur:
389.39
usd:
363.17
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Minél szigorúbb a mozgósítás, annál többen próbálják kijátszani Ukrajnában

Ukrajnában másfél éve tart a háború, s immár nyolcadik alkalommal hosszabbították meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást. A hadköteles férfiak sorozása az első naptól tart, ám sokan igyekeznek kibúvót keresni a hadseregben való szolgálat alól. Őket egyes esetekben maguk a toborzótisztek, illetve katonaorvosok is segítik, amiből országos botrány kerekedett.

Az ukrán parlament további 90 nappal, november 15-ig meghosszabbította a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. A háború kirobbanása óta erre immár nyolcadjára kerül sor. Legutóbb május elején hosszabbították meg a határidőt, ami most augusztus 18-án járt le.

Az általános mobilizáció a háború kezdetétől folyamatos, ám az ukrán ellentámadás megindítása óta országos szinten egyre nagyobb méreteket ölt. A katonai behívókat szinte mindenhol kézbesíthetik a hadköteles, 18 és 60 év közötti férfiaknak. Andrij Gurenko ezredes, a Zaporizzsja megyei toborzó központ vezetője elmondta, a jogszabályok nem határoznak meg konkrét helyet a behívók kézbesítésére, így azt nem csak otthon, hanem nyilvános helyeken, az utcán, a strandon vagy a buszon is átadhatják.

Sőt, most már a fogyatékosság sem okoz gondot, még a katonai szolgálatra korlátozottan alkalmas személyek is mozgósíthatók,

ugyanis a toborzó központok tájékoztatása szerint bizonyos feladatok ellátására az ilyen személyek is képesek. A védelmi minisztérium ide vágó rendelete alapján azonban ők nem szolgálhatnak a légideszant, a tengerészgyalogság, a hadiflotta soraiban, viszont hasznukat vehetik a hadtáp egységeinél, a toborzó irodákban és a katonai kiképző bázisokon a hátországban.

Eközben egyre több botrány üti fel a fejét a mozgósítás kapcsán.

Több mint száz eljárást vizsgálnak a toborzótisztek visszaélései miatt, számos korrupciós ügyről hallani.

Kárpátalján nemrég őrizetbe vették az egyik területi toborzóiroda katonaorvosi bizottságának vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy elősegítette a hadköteles korú férfiak illegális orvosi igazolásainak előállítását annak érdekében, hogy felmentsék őket a katonai szolgálat alól. Mint ismeretes, a férfiak – miután megkapják a behívójukat – kötelesek átesni egy orvosi vizsgálaton, amin megállapítják, hogy az egészségi állapotuk megfelelő-e a katonai szolgálathoz. Ezt a vizsgálatot sokszor pillanatok alatt végzik el, máskor hosszú ideig elhúzzák. Utóbbi állt fenn azokban az esetekben, amik során a katonaorvosi bizottság vezetője kenőpénzért cserébe segített a hadköteleseknek olyan orvosi dokumentumok elkészítésében, amik kibúvót jelentettek a mozgósítás alól.

Volodimir Zelenszkij elismerte a sorozással kapcsolatos visszaéléseket, és felháborítónak nevezte azokat a korrupciós gyakorlatokat, amiket több sorozóközpontban is feltártak már országszerete a nyár folyamán. A korrupció visszaszorítása érdekében az elnök nemrég elbocsátotta az összes katonai toborzó iroda vezetőjét.

Azt, hogy az erőszakos sorozással semmire sem mennek az is bizonyítja, hogy már olyan tövényjavaslatot is benyújtottak a parlamentnek, ami azt irányozná elő, hogy közmunkával váltsák ki a katonai szolgálatot. A dokumentum szerzője, Georgij Mazurasu képviselő úgy fogalmazott, „…Az anyaország védelmét csak motivált állampolgárok tudják biztosítani, akik testileg és erkölcsileg is készek a megszállók elleni harcra. Ezt hangsúlyozzák maguk a harctéren lévők is, akik felhívják a figyelmet arra, hogy

motiválatlan embereket küldenek erőszakkal a frontra, akik csak fölösleges problémákat okoznak

– elhagyhatják a pozíciójukat, megszökhetnek, megadhatják magukat, vagy még rosszabbat tehetnek, átállnak az ellenség oldalára.”

A törvényjavaslat készítője azt javasolja, hogy azokat a hadköteleseket, akik a harcot kategorikusan megtagadják, fegyverforgatás helyett inkább fogják be közmunkára, azzal legalább a gazdaság fellendítéséhez járulnak hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×