eur:
391.1
usd:
366.48
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pexels.com

Felmérés: a brit cégek 61 százaléka szerint a brexit baj

A brexitet követő, más államokkal kötött brit szabadkereskedelmi szerződések nem sok jót hoznak a brit exportcégeknek – erre a megállapításra jutott az amúgy brexitpártiakból álló brit kormány saját felmérése.

Amikor Boris Johnson volt kormányfő pontot tett az Európai Unióból való brit kilépésre, többször is azt ígérte, hogy "a béklyók ledobásával beköszönt a Globális Britannia új aranykora” és a szigetország sokkal kedvezőbb módon tud majd kereskedni a külfölddel, mint azt az eurokraták szorításában tette.

Nos, lehet, hogy ő így gondolta, de az érintettek már nem annyira. A brit kereskedelmi minisztérium 3000 exportcég körében végzett kutatása szerint 58 százalékuk úgy véli, hogy a kilépés után kötött szabadkereskedelmi szerződéseknek nem lesz pozitív hatásuk a vállalkozásukra. Egy éve még 54 százalékos volt az arány. Mindez abban a helyzetben történik, amikor a „korona ékköve”, az Egyesült Államokkal kötött átfogó szabadkereskedelmi egyezmény még mindig nincs meg, és a nem épp britbarát Joe Biden elnök számára ez nem is prioritás.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a választók többsége is borúlátó a brexitnek a megingó brit gazdaságára gyakorolt hatásával kapcsolatban – jegyzi meg az Independent című lap.

A megkérdezettek 61 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Királyság rosszabbul járt az EU-ból való kilépéssel.

Visszatérve a brit cégekre, az exporttevékenységről szóló éves kormányzati felmérés szerint körükben "továbbra is kiemelkedőek" a brexit hatásai miatti aggodalmak – a cégek a bürokráciára és az ellátási lánc problémáira hivatkoznak.

2017-ben a vállalatok 73 százaléka mondta azt, hogy külföldön nagy a kereslet a brit áruk és szolgáltatások iránt – a legutóbbi felmérésben azonban ez az arány 55 százalékra csökkent.

William Bain, a Brit Kereskedelmi Kamara kereskedelempolitikai vezetője elmondta: "Nem lep meg, hogy a vállalatok eléggé rosszul érzik magukat, de az is igaz, hogy jobb helyzetben vagyunk, mint tavaly, és a kormány meghallgatta aggodalmaink egy részét."

Tina McKenzie, a kisvállalkozások szövetségének képviselője szerint az eredmények "vegyes képet festenek ", de hozzátette, "biztató viszont, hogy a vállalkozások 42 százaléka szerint a következő öt évben növekedni fog az export".

A brit kormány még mindig optimista: a minisztérium szerint júniusig bezárólag emelkedett az export, és az Ausztráliával és Új-Zélanddal nemrég megkötött megállapodások gyümölcsei is a jövőben érnek be.

"A közvélemény-kutatási statisztikák szelektív használata nem mutatja a teljes képet" – mondta egy szóvivő.

Közben friss közvélemény-kutatások szerint egyre nagyobb a támogatottsága az EU-tagságról szóló második brexitnépszavazásnak. A YouGov legutóbbi felmérése szerint a britek közel fele szeretne egy újabb referendumot a következő tíz évben. Arra a kérdésre, hogyan szavaznának, ha népszavazás lenne az EU-hoz való csatlakozásról, a résztvevők fele azt mondta, hogy a csatlakozásra voksolna. Ezzel szemben csak 30 százalék mondta azt, hogy a kívül maradásra szavazna, míg hét százalék azt, hogy tartózkodna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×