eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rendőrök egy ukrán dróntámadásban megrongálódott épület előtt Moszkvában 2023. július 30-án. A támadás során egy ember megsebesült, két épületben keletkezett kár.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Zelenszkij: a háború most már Oroszországot is eléri, és ez így igazságos

Oroszországra is átterjed a háború – erre figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután feltételezett ukrán drónok csapódtak egy gazdag moszkvai negyed felhőkarcolóiba, ahol kormányhivatalok találhatók.

Órákkal azután, hogy két drón csapódott be az orosz fővárosban, az ukrán elnök azt mondta: „A háború fokozatosan visszatér Oroszország területére, szimbolikus központjaiba és katonai bázisaira, ami egy elkerülhetetlen, természetes és teljesen igazságos folyamat”.

Az orosz média címlapjairól kísérteties módon hiányzott a Moscow City nevű modern, pénzügyi negyedben történt detonációk híre, bár azokat videóra vették. Fényképeken egy tátongó lyukat lehetett látni egy 42 emeletes felhőkarcoló kilencedik emeletén. Lent az utcán üvegtörmelék, megcsavarodott fémdarabok és az orosz digitális fejlesztési minisztérium dokumentumai hevertek.

Az orosz média arról számolt be, hogy az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium és a kereskedelmi és ipari minisztérium is irodákat bérelt a megrongálódott felhőkarcolóban.

„A robbanás után remegések voltak, éreztem, hogy mozog az ágyam” – nyilatkozta a Bereg nevű oldalnak egy Kszenyija nevű nő, akit a hajnal előtti robbanás ébresztett fel. „Azt hittem, hogy összeomlik a házunk” – tette hozzá.

Egy Roman nevű férfi pedig amiatt adott hangot az aggodalmának, a dróntámadás hogy megismétlődhet. „Már többször elmondtam, hogy itt nem túl biztonságos. El akarom hagyni Oroszországot. Úgy terveztük, hogy ezt novemberben tesszük meg, de ezek után ez valószínűleg korábban megtörténik” – idézte szavait a The Telegraph című brit lap.

Az orosz légvédelem lelőtt egy harmadik drónt is, a támadás miatt pedig rövid időre lezártak a Vnukovói nemzetközi repülőteret, ahová a kormánygépek is érkeznek. Ukrán tisztviselők közvetve utaltak rá, hogy közük lehet az akcióhoz – a légierő szóvivője szerint

„mindig repül valami Moszkva felett”.

Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere Ukrajnát vádolta a támadással.

A mentőszolgálat később arról számoltak be, hogy a repeszek megsebesítettek egy biztonsági őrt és egy 21 éves nőt.

A vélt ukrán támadás néhány órával azelőtt történt, hogy Vlagyimir Putyin rövid és viszonylag visszafogott beszédet mondott Szentpéterváron, ahol megtartotta nagyszabású, éves parádéját az orosz haditengerészet. Demonstratív módon, végig az orosz elnök mellett állt Szergej Sojgu védelmi miniszter, aki ellen Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscég alapítója júniusban puccsot kísérelt meg. Bizarr módon Prigozsin Szentpéterváron járt a közelmúltbeli Oroszország–Afrika csúcs idején.

Oroszország közben megerősítette a Moszkva körül légvédelmet, zavaró berendezéseket és föld-levegő rakétarendszereket telepített, de a védelmi minisztérium kénytelen volt elismerni, hogy a vasárnapi három drón közül csak egyet sikerült lelőniük.

Ebben a hónapban ez volt legalább a negyedik dróntámadás Moszkva ellen, a múlt héten pedig a harmadik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×