eur:
389.74
usd:
362.84
bux:
68036.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Demkó Attila: Ukrajna érthető, de kockázatos akciókat indít Moszkva ellen

Ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem Moszkvában. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint Ukrajna olyan kockázatos akciókat indít Oroszország ellen, amelyek akár vissza is csaphatnak rá.

Újabb ukrán dróntámadás érte Moszkvát. Az orosz légvédelem megsemmisítette a pilóta nélküli harceszközt amely károkat nem okozott és halálos áldozat sincs - jelentette be az orosz védelmi minisztérium a Telegramon. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester ugyanott megerősítette a támadás hírét, de nem pontosította annak helyszínét.

Nem ez az első ukrán dróntámadás Oroszország ellen. Az orosz hadsereg néhány nappal ezelőtt 2 ukrán drónt semlegesített károk és áldozatok nélkül. Az egyik Moszkva központjában a Komszomolszkaja sugárúton a védelmi minisztérium közelében zuhant le. Korábban pedig már a Kreml is volt célpont.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) geopolitikai műhelyének vezetője Demkó Attila az Oroszország elleni dróntámadásokkal összefüggésben az InfoRádiónak azt mondta, hogy Ukrajna valószínűleg átalakított, eredetileg polgári felhasználási célú drónokat használ az ilyen akciókhoz.

"A polgári életben sokszor ezek megvásárolhatók. Általában kínai drónokat alakítanak át és ezekkel támadják Moszkvát illetve Oroszország más területeit, illetve az Oroszország által elfoglalt Krímet"

- nyilatkozta az MCC vezető külpolitikai és biztonságpolitikai szakértője.

Demkó Attila ugyanakkor kiemelte, hogy az ilyen ukrán dróntámadásoknak alapvetően nem katonai célja, hanem szimbolikus jelentősége van. Alapvetően arról van ugyanis szó, hogy ez a fajta támadási mód kizárólag a pr-ról és a morálról szól. Áttételesen a morálnak is van haszna, hiszen ha az ukrán közvélemény úgy érzi, hogy Ukrajna vissza tud vágni, az erősítheti a harci készséget. De áttételes módon még az is hasznos lehet Ukrajna számára, ha egy ilyen dróntámadást az oroszok túlreagálnak és valami olyat lépnek, ami a nemzetközi közösséget újabb támogatási csomagoknak az átadására serkenti - tette hozzá a szakértő.

A Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője azt is elmondta, hogy egy civil sebesültekkel vagy halálos áldozatokkal járó ukrán dróntámadás viszont kifejezetten kontraproduktív is lehet Ukrajna számára. Ukrajna számára óriási veszélyt jelenthet, hogyha a drónjai egy olyan célpontot találnak el, ahol például gyerekek vannak, hiszen egy ilyen típusú támadás az erősen visszaüthet Kijevre - mondta az InfoRádiónak Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) geopolitikai műhelyének vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×