eur:
389.73
usd:
361.96
bux:
68533.68
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A szexuális zaklatással vádolt Kevin Spacey Oscar-díjas amerikai színész a meghallgatása után távozik a londoni Old Bailey központi büntetőbíróságról 2022. július 14-én. A 62 éves színész tagadta az ellene felhozott vádakat. A bíróság 2023. június 6-ra tűzte ki ügyének londoni tárgyalását. Spacey óvadék nélkül, szabadlábon védekezhet.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Kevin Spacey: felrobbant a világom

Az Oscar-díjas színész pere pénteken folytatódott egy londoni bíróságon, azzal vádolják, hogy több férfival erőszakoskodott. A színésznek évek óta nincs munkája, és egyik filmjét egy másik színésszel vették újra.

Az Amerikai szépségben feltűnt és több emlékezetes alakítást nyújtó Kevin Spaceynek van egy sötét oldala: szexuális ragadozó – ezt állítják róla az ügyészek és a vádlói, akik előtt egy londoni bíróságon kénytelen most védekezni. A 63 éves amerikai színészt – a nők elleni zaklatásokat felszínre hozó #metoo mozgalom közepette – fiatal férfiak vádolták meg abúzussal az Egyesült Államok után a brit fővárosban is.

Csütörtökön a megindult Spacey – aki a londoni Old Vic színház ünnepelt igazgatója is volt, és aki tagadja, hogy olyat tett volna, amibe a partnerei nem mentek bele – már-már zokogva mondta el, hogy „néhány nap alatt mindent elveszített”. 2017-ben, amikor az első állítások megjelentek vele szemben, úgy érezte, hogy nagyon gyorsan elítélték.

Az esküdtek előtt válaszolva arról most beszélt, hogy „nagy flörtölő”.

A színészt az LMBTQ+ közösség egyes tagjai is bírálták, mert a botrány közepette vallotta be homoszexualitását – amit elmondása szerint már korábban meg akart tenni. Spaceyt tavaly egy polgári peres eljárásban felmentették Anthony Rapp színész több évtizedre visszamenő vádjai alól.

Csütörtökön – a Londonban tárgyalt egyik vádpontban – határozottan elutasította, hogy kábító anyagot kevert volna egy nála éjszakázó fiatalember italába, ahogy azt is, hogy álmában abúzálta volna. Spacey elismerte a szexuális aktus tényét, de azt mondta: „közös beleegyezés alapján zajlott egy nagyon kellemes és szeretetteljes este” – majd a vádlója hirtelen furcsán kezdett viselkedni, és sietve távozott.

Egy másik férfi vádjait, melyek szerint trágár mondatok közepette megragadta, „őrültnek” nevezte és azt mondta: a dolog soha nem történt meg.

Pénteken a színész azzal folytatta, hogy

„nincs hatalmi pálcája”, amivel embereket kényszerítene az ágyába,

és nincs rá jellemző módszer, ahogy megragadja intim részeiket. Elismerte: vonzódik a férfias férfiakhoz, és hogy magukat heteroszexuálisnak valló férfiakkal is volt afférja.

Azt mondta, az ügyészek kiforgatják azokat a szavait, amikor elmondta, bocsánatot kért egyik vádlójától, mert félreértette a jelzéseit. „Csak annyit mondhatok, hogy sokat ittunk és szerintem milliók átélték már ezt: bepróbálkozol valakinél, aztán rájössz, hogy félreértetted a jeleket, zavarba jössz és próbálsz továbblépni.”

A Hollywood által „törölt” egykori sztár szerint világos, hogy egyik vádlóját mi motiválta: „pénz, pénz és pénz”. És közölte, „egyetlen szót sem fogadok el, ami kijön a száján”. Azt is felpanaszolta, hogy annak idején senki sem jött oda hozzá, hogy átlépett egy határt, de úgy tűnik, később megbánták, hogy vele voltak.

Kevin Spacey ellen összesen 12 vádpont van.

A Vanity Fair magazin szerint az utóbbi években Spacey a menedzserénél lakott. 2019-ben utcazenészek társaságában tűnt fel Spanyolországban, és néhány karácsonyi videót tett ki a YouTube-ra, de nem volt munkája – áll a 2021-es cikkben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×