eur:
392.14
usd:
366.47
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay.com

Szlovákia gyártja Ukrajna lőszerét

Szlovákia kész segíteni az Európai Unió közös törekvésének teljesítésében, hogy tüzérségi lőszerrel lássa el Ukrajnát. Ezeket egy félig a szlovák állami tulajdonban lévő vállalat fogja gyártani Ukrajna számára. Németország közben leszállította a harmadik Leopard 2A4-es német tankot Szlovákiának, és vállalta, hogy további két Mantis légvédelmi rendszert és öt radart ad át északi szomszédunk hadseregének.

A szlovák védelmi miniszter megerősítette az ország érdeklődését az Ukrajna számára történő lőszergyártás iránt.

„Védelmi iparunk rendelkezik az ehhez szükséges kapacitással és szakértelemmel” – mondta Martin Sklenár, a Szlovákiát irányító szakértői kormány védelmi minisztere. A tárcavezető kiemelte, a lőszereket az unió 11 tagállamában 15 vállalat gyártja, ezért az Európai Unió szlovákiai képviseletének vezetőjével, Vladimír Šuchhal megvitatta a szlovák védelmi ipar termelési kapacitásainak uniós forrásokból történő támogatásának lehetőségeit is.

A védelmi minisztérium már Eduard Heger előző miniszterelnök megbízott kormánya idején elkezdte előkészíteni a lőszergyártás növelését célzó projektet. A 155 milliméteres kaliberű lőszereket Szlovákiában a ZVS Holding nevű, félig állami tulajdonban lévő vállalat gyártja, amelynek másik 50 százaléka cseh kézben van.

Szlovákia lőszert gyárt, Németország pedig Leopard 2A4-es harckosokat, melyekből leszállította a harmadikat is Szlovákiának. A szlovák hadsereg az Ukrajnának átadott 30 gyalogsági harcjárműért cserébe kapja a tankokat, még 12 darab Leopardnak az év végéig kell megérkeznie.

Mária Precner, a védelmi tárca szóvivője úgy tájékoztatott, hogy az átadási folyamatnak része volt egy kísérleti lövészet végrehajtása gyakorló lőszerekkel az erdőháti Katonai Műszaki Vizsgálóintézet területén. Ezt követi nyáron a tankok legénységének kiképzése a lesti kiképzőközpontban, a Bundeswehr katonáinak részvételével. Az átadást megelőzően a tankokon teljes körű javítást és felújítást végzett a német gyártó.

A páncélosok átadása mellett katonai kiképzésben is segítséget nyújt Németország Szlovákiának. A német hadsereg 44 szlovák katonát képez ki a Mantis légvédelmi rendszer kezelésére, amely rakéták, tüzérségi lövedékek és drónok megsemmisítésére, valamint aknavetővel végrehajtott támadás elhárítására alkalmas. Németország két Mantis légvédelmi rendszert és öt radart ad át Szlovákiának. A Mantist épületek és az infrastruktúra védelmére tervezték, az ütegek a Nagymihálynál működő ukrán katonai járműjavító állomás védelmét szolgálják majd.

A Bundeswehr részt vesz a NATO Vilniusban sorra kerülő júliusi csúcstalálkozójának biztosításában, ezért Szlovákiából Litvániába szállítják a Patriot légvédelmi rendszert. Ez esetben egy előre egyeztetett műveletről van szó, melyet az indokol, hogy a szövetségi rendszereket hatékonysági alapon ott használják fel, ahol aktuálisan a legnagyobb szükség van rájuk. Boris Pistorius német védelmi miniszter már korábban bejelentette, hogy Berlin továbbra is támogatni fogja Szlovákiát számos projekttel és katonai jelenléttel. A szlovák védelmi tárca megerősítette, hogy a légvédelem biztosítása terén kapott együttműködési ajánlatot, melyről tárgyalásokat folytatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×