eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma
closeup view of two studded winter tires with different treads
Nyitókép: Zigmunds Dizgalvis/Getty Images

Újabb terhet kaphatnak az autósok: vita robbant ki az abroncsadó körül

Nem annyira „zöldek” az elektromos autók, amennyire beállítják őket – erről folyik, tudományos kutatásokat érvként elővezetve vita Nagy-Britanniában, ahol egyre többet hallani a nehezebb elektromos kocsik által kibocsátott, toxikus gumitörmelékről. Az is felmerült, hogy jöhet a „gumiadó”.

Az elektromos autók vezetői nem is tudják, hogy több toxikus gumirészecskét juttatnak a levegőbe, mint a benzines vagy dízeles kocsik tulajdonosai – állítja, tudományos kutatásokra hivatkozva, a The Telegraph című konzervatív brit napilap.

Az érvelés az, hogy az akkumulátoraik miatt nehezebb elektromos autók – amelyek amúgy nem bocsátanak ki szén-dioxidot és nitrogén-oxidot – több, az abroncsaikról leváló gumirészecskét „lőnek ki” a levegőbe, mint a könnyebb, belső égésű motoros kocsik.

Mindez már aggodalmat keltett a politikusokban és a felügyelőszervekben, de a brit kormányban is

felmerült a „gumiadó” ötlete.

A hírt azonban ama politikai csatározások tükrében is nézni kell, hogy London munkáspárti főpolgármestere drasztikusan ki akarja szélesíteni az úgynevezett ultraalacsony emissziós zónát (ULEZ), amelyben naponta 5400 forintnak megfelelő összeget kell fizetni a magasabb kibocsátású kocsiknak. Ez általában a régebbi dízeles járművek gyakran kevésbé vagyonos tulajdonosait érinti hátrányosan.

A The Telegraph Roy Harrisont, a Birminghami Egyetem földrajz, földtani és környezetvédelmi professzorát idézi, aki szerint

„a nem kipufogógázból származó közúti emisszió a fejlett országokban már meghaladja kipufogógáz-emissziót.

A gond pedig még nagyobb lesz, ahogy megnő az elektromos autók száma.”

A modern gumiabroncsokban körülbelül 400 – többségében kőolajszármazék – szerves vegyület található, amelyek közül egyesek különösen toxikusak. Az autók abroncsairól ezek egy része a levegőbe, így a tüdőnkbe, egy része a csatornarendszerbe, majd a talajba és a vizekbe kerül.

A lap idézi a kocsik gumiszennyezését vizsgáló Emission Analytics nevű cég vezérigazgatóját, Nick Moldent is, aki szerint „kardinálisan a másik irányba tartunk azzal, hogy nehezebbé tesszük a járműveinket. A terepjárók és az elektromos kocsik nagyon sok apró, de részben nagyon rákkeltő részecskét hagynak maguk után.

Ha aggódunk az autóink által égetett fosszilis üzemanyag miatt, ugyanennyire kéne aggódnunk az abroncs kopásából eredő részecskék miatt is.”

Az érvelés szerint az elektromos kocsiknál nagyobb a gumiból eredő szennyezés, mert az akkumulátoraik miatt jellemzően 200-300 kilogrammal nehezebbek. A londoni Imperial College kutatói kiszámolták, hogy évente, globálisan hatmillió tonnányi, abroncsból származó részecske kerül a környezetbe.

Az RAC brit autósklub saját kiadványában

az összehasonlítást „támadásnak” és téveszmének nevezte,

mondván, hogy az elektromos kocsik fékei például jóval kevesebb részecskét bocsátanak ki. Az Emission Analyticsnek visszavágva pedig azt írták, hogy a bírálók a „legrosszabb forgatókönyvet” hozzák fel, és hogy rosszul számolnak, amikor azt mondják, hogy az autó abroncsai ezerszer több részecskét bocsátanak ki a kipufogóknál, mivel a teljes abroncs, nem a szálak tömegét veszik figyelembe a kopásnál.

Kérdés, hogy a politikusok mit döntenek a sok apró részlet láttán, és hol húzzák meg a határt, amitől kezdve már a gumik után is adóztatni kezdik az autósokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×