eur:
392.88
usd:
373.64
bux:
55904.77
2023. szeptember 27. szerda Adalbert
closeup view of two studded winter tires with different treads
Nyitókép: Zigmunds Dizgalvis/Getty Images

Újabb terhet kaphatnak az autósok: vita robbant ki az abroncsadó körül

Nem annyira „zöldek” az elektromos autók, amennyire beállítják őket – erről folyik, tudományos kutatásokat érvként elővezetve vita Nagy-Britanniában, ahol egyre többet hallani a nehezebb elektromos kocsik által kibocsátott, toxikus gumitörmelékről. Az is felmerült, hogy jöhet a „gumiadó”.

Az elektromos autók vezetői nem is tudják, hogy több toxikus gumirészecskét juttatnak a levegőbe, mint a benzines vagy dízeles kocsik tulajdonosai – állítja, tudományos kutatásokra hivatkozva, a The Telegraph című konzervatív brit napilap.

Az érvelés az, hogy az akkumulátoraik miatt nehezebb elektromos autók – amelyek amúgy nem bocsátanak ki szén-dioxidot és nitrogén-oxidot – több, az abroncsaikról leváló gumirészecskét „lőnek ki” a levegőbe, mint a könnyebb, belső égésű motoros kocsik.

Mindez már aggodalmat keltett a politikusokban és a felügyelőszervekben, de a brit kormányban is

felmerült a „gumiadó” ötlete.

A hírt azonban ama politikai csatározások tükrében is nézni kell, hogy London munkáspárti főpolgármestere drasztikusan ki akarja szélesíteni az úgynevezett ultraalacsony emissziós zónát (ULEZ), amelyben naponta 5400 forintnak megfelelő összeget kell fizetni a magasabb kibocsátású kocsiknak. Ez általában a régebbi dízeles járművek gyakran kevésbé vagyonos tulajdonosait érinti hátrányosan.

A The Telegraph Roy Harrisont, a Birminghami Egyetem földrajz, földtani és környezetvédelmi professzorát idézi, aki szerint

„a nem kipufogógázból származó közúti emisszió a fejlett országokban már meghaladja kipufogógáz-emissziót.

A gond pedig még nagyobb lesz, ahogy megnő az elektromos autók száma.”

A modern gumiabroncsokban körülbelül 400 – többségében kőolajszármazék – szerves vegyület található, amelyek közül egyesek különösen toxikusak. Az autók abroncsairól ezek egy része a levegőbe, így a tüdőnkbe, egy része a csatornarendszerbe, majd a talajba és a vizekbe kerül.

A lap idézi a kocsik gumiszennyezését vizsgáló Emission Analytics nevű cég vezérigazgatóját, Nick Moldent is, aki szerint „kardinálisan a másik irányba tartunk azzal, hogy nehezebbé tesszük a járműveinket. A terepjárók és az elektromos kocsik nagyon sok apró, de részben nagyon rákkeltő részecskét hagynak maguk után.

Ha aggódunk az autóink által égetett fosszilis üzemanyag miatt, ugyanennyire kéne aggódnunk az abroncs kopásából eredő részecskék miatt is.”

Az érvelés szerint az elektromos kocsiknál nagyobb a gumiból eredő szennyezés, mert az akkumulátoraik miatt jellemzően 200-300 kilogrammal nehezebbek. A londoni Imperial College kutatói kiszámolták, hogy évente, globálisan hatmillió tonnányi, abroncsból származó részecske kerül a környezetbe.

Az RAC brit autósklub saját kiadványában

az összehasonlítást „támadásnak” és téveszmének nevezte,

mondván, hogy az elektromos kocsik fékei például jóval kevesebb részecskét bocsátanak ki. Az Emission Analyticsnek visszavágva pedig azt írták, hogy a bírálók a „legrosszabb forgatókönyvet” hozzák fel, és hogy rosszul számolnak, amikor azt mondják, hogy az autó abroncsai ezerszer több részecskét bocsátanak ki a kipufogóknál, mivel a teljes abroncs, nem a szálak tömegét veszik figyelembe a kopásnál.

Kérdés, hogy a politikusok mit döntenek a sok apró részlet láttán, és hol húzzák meg a határt, amitől kezdve már a gumik után is adóztatni kezdik az autósokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szlávik János: már nem is a koronavírus a legnagyobb probléma, hanem a hosszú Covid
Aréna - nagyinterjú

Szlávik János: már nem is a koronavírus a legnagyobb probléma, hanem a hosszú Covid

Vírusok, baktériumok, paraziták: a Covid aktuális helyzetéről, az Erisről, az őszi kilátásokról beszélt a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádióban. Azt is elmondta, kiknek javasolja újabb védőoltás felvételét, s hogy várhatók-e újabb járványok. Bónusz: miért ne fürödjünk trópusi folyókban?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.27. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Kések, nyilak, fegyverek, meztelenség  - Marina Abramović 50 éves munkásságát bemutató retrospektív kiállítás nyílt Londonban

Kések, nyilak, fegyverek, meztelenség  - Marina Abramović 50 éves munkásságát bemutató retrospektív kiállítás nyílt Londonban

Szeptember 23-tól látogatható a londoni Királyi Művészeti Akadémia által szervezett életmű kiállítás, amely a nagyhatású szerb performanszművész, Marina Abramović munkássága előtt tiszteleg. Abramović az 1970-es évek eleje óta feszegeti a test és az elme érzékelt határait, a művész és a közönség bonyolult kapcsolatának feltárására törekszik. Előadásai gyakran mind saját maga, mind résztvevői számára erős érzelmi, intellektuális, illetve fizikai kihívást jelentenek. A munkáit inspiráló koncepciók kulcsfontosságúak, csakúgy, mint saját testének használata ötletei közvetítésére. Öt évtizede folyamatosan lenyűgözi, illetve meghökkenti közönségét a fizikai és mentális egészségének határait feszegető, erősen kritikus előadásaival. Mostani kiállítása által pedig az első olyan női alkotóvá válhatott, aki önálló tárlat keretein belül prezentálhatja művészetét a Royal Academy fő kiállítótereiben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×