eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Twitter/ZuzanaCaputova

Biztonságpolitikai nagyágyúk Szlovákiában

Az ukrajnai háború, annak európai következményei, valamint a globális válság leküzdése a központi témai a pozsonyi Globsec biztonságpolitikai konferenciának. A hétfőtől szerdáig tartó háromnapos tanácskozásra 63 államból összesen 1300 vendég érkezik a szlovák fővárosba.

„Nehéz időszakban kerül sor a konferenciára, instabil a belpolitikai helyzet, megosztott a társadalom, az Ukrajna ellen indított háború pedig megbillentette a világrendet és az egyensúlyt” – vezette fel a hétfőn kezdődött pozsonyi értekezletet Róbert Vass, a Globsec elnöke. A konferenciának összesen 160 felszólalója lesz. Tíz állam- és kormányfőt lát vendégül a rendezvény, továbbá 20 külügyminisztert, de jelen lesznek védelmi miniszterek, digitalizációért felelős miniszterek és számos nemzetközi intézmény vezető képviselője. Részt vesz a konferencián Emmanuel Macron francia elnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, de Alekszandar Vucsics szerb elnök, továbbá egy ukrajnai delegáció is.

A hétfői nyitónapon Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök beszéde során úgy fogalmazott: „Bár az európai egységet próbára tette a dezinformációk terjedése, a demokratikus értékek védelmében és a globális kihívásokkal való megbirkózás terén bizonyította hatékonyságát és értékét.”

Čaputová megjegyezte, hogy

az Európai Unió hatékonyságát és egységének eszméjét igazolta az ukrajnai agresszióval kapcsolatos energiaválság és az Oroszország elleni közös szankciók.

A szlovák államfő szerint a megtámadott országnak nyújtott segítség nemcsak a nemzetközi szolidaritás jele, hanem az önvédelem eszköze is. „Azzal, hogy Ukrajnának segítünk, a lehető legtávolabb tartjuk határainktól az orosz agresszort, amivel magunkon segítünk” – mondta az államfő a moszkvai retorikára utalva.

Čaputová úgy fogalmazott, kihívások elé néz az európai egység iránti elkötelezettség hosszú távú fenntarthatósága. „Ellenfeleink azt remélik, hogy egy hosszan tartó nehéz időszak egy masszív dezinformációs kampánnyal együtt képes megváltoztatni a közvéleményt és a politikai hatalmat, úgy, hogy az ne helyezkedjen többé elvi álláspontra az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban” – figyelmeztetett az elnök.

Az államfő rámutatott, hogy a félretájékoztató hadjáratok a demokráciát támadják, mégpedig úgy, hogy visszaélnek a vívmányaival.

„A szólásszabadság örve alatt rombolják a demokráciát”

– mondta az összeesküvés-elméletekről és az álhírekről. Az effajta propaganda azt akarja elhitetni, hogy az ország vezetőit nem érdeklik a nemzeti ügyek, és ebből a szélsőséges csoportok profitálnak. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy emiatt Európának nagyobb ellenőrzés alá kell vonnia az online teret.

A Globsec konferenciát Szlovákia Csehországgal és Ausztriával szorosan együttműködve rendezi. Bár a szlovák határon ideiglenes ellenőrzéseket tartanak a Globsec miatt, komolyabb korlátozásokra nem kell számítani. Pozsonyban olyan intézkedések lépnek életbe, mint a korábbi években.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×