eur:
385.23
usd:
354.81
bux:
0
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
infantry fighting vehicle driving through field during military exercise (CV90)
Nyitókép: McKlin/Getty Images

Svéd és német páncélosokkal erősíti fegyverarzenálját Csehország

Az önálló Csehország eddigi történetének legnagyobb értékű fegyverbeszerzését hagyta jóvá Petr Fiala kormánya. Prága 985 milliárd forintnak megfelelő összegért 246 darab CV90 típusú lövészpáncélost vásárol Svédországtól. A kabinet felhatalmazta továbbá a védelmi minisztert, hogy kezdjen tárgyalásokat Németországgal a Leopard 2A8 harckocsik beszerzéséről.

A cseh védelmi tárca eredetileg 210 darab lánctalpas gyalogsági harcjárművet szeretett volna megvásárolni a hadsereg számára, s ezért 51,7 milliárd koronát, vagyis mintegy 853 milliárd forintot fizetett volna Svédországnak, de a fegyverek egyre emelkedő ára miatt ezt az üzletet már nem tudta nyélbe ütni. A két fél közti megállapodás így egy svédek által felajánlott módosítással jött létre: további 36 harcjárművet ugyanis csökkentett áron adtak el a cseheknek. Jana Černochová cseh védelmi miniszter bejelentette: a páncélosokat cseh–svéd kormányközi szerződés útján szerzik be.

A dokumentumban Svédország garantálja, hogy a lövészpáncélosok legyártását legalább 40 százalékban cseh cégekkel végezteti el. Amennyiben ezt a svédek nem tartanák be, büntetést kell majd fizetniük. A cseh állami hírügynökség értesülései szerint az üzletbe bevont mintegy 30 cseh cég nagy része már alá is írta együttműködési megállapodását a svéd partnerekkel. Az első harcjárműveket 2026-ban veheti át a hadsereg, a megegyezés értelmében 2030-ig az összes járművet át kell adni.

„A jelenlegi biztonsági helyzetben a védelem megerősítése és a hadsereg fegyverarzenáljának korszerűsítése abszolút prioritás, és örülök, hogy ezt konkrét lépésekkel sikerül elérnünk” – fogalmazott Petr Fiala cseh kormányfő.

Pål Jonson svéd védelmi miniszter elmondta, hogy

a CV90 egyike az egyik legkorszerűbb és legelismertebb gyalogsági harcjárműveknek a világon.

A lövészpáncélosnak kiváló mozgékonyságot és kezelhetőséget biztosít az alacsony zajszintű erőforrás, valamint a különleges futómű és felfüggesztés. Ez lehetővé teszi a jármű számára, hogy hatékonyan mozogjon a különböző terepeken. A harcjármű személyzete 3 fő, és további 7-8 katonát képes szállítani, illetve azok harcát támogatni. A svéd miniszter hozzátette, hogy a gyalogsági harcjármű rendszeresítése a cseh hadseregben a NATO egészének megerősítéséhez is hozzájárul.

Jana Černochová, a cseh védelmi tárca vezetője is jelentős mérföldkőnek nevezte a megállapodást egy nehézdandár felállításának és Csehország védelmi képességeinek megerősítése szempontjából. Bejelentette továbbá, hogy

a cseh kormány csatlakozik a német kabinet azon tervéhez, hogy vásárol a Leopard harckocsik legújabb, 2A8 verziójából.

A cseh kormány azzal számol, hogy a közös német–cseh beszerzés által jobb árat, gyorsabb szállítást és jobb szervizt kaphat a német gyártóktól – fejtette ki a védelmi miniszter. Csehország az Ukrajnának nyújtott segítségért cserébe a közelmúltban 14 Leopard 2A4 típusú harckocsit kapott Németországtól. Ezekből eddig három érkezett meg Csehországba, és már nincs semmi akadálya annak, hogy szolgálatba állítsák azokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Havasi Katalin az oltásellenes lobbiról: egy szűk, de hangos csoport akciózik

Havasi Katalin az oltásellenes lobbiról: egy szűk, de hangos csoport akciózik

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára szerint az oltásellenes mozgalmak célja, hogy megrendítsék a szülők bizalmát a védőoltásokban, pedig bizonyítottan nem okoznak maradandó károsodásokat. Havasi Katalin az InfoRádióban elmondta: a nagyobb problémát a szomszédos országok jelentik, ahonnan behurcolhatók bizonyos, akár járvánnyal is fenyegető betegségek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×