eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A NATO brüsszeli székházának előcsarnokában egy férfi 2022. november 16-án. A tagországok nagykövetei rendkívüli ülésre gyűltek össze, miután az előző nap feltehetőleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi Przewodów falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Az eset Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt történt.
Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys

Szlovák házelnök: felelőtlenség most NATO-tagsággal kecsegtetni Ukrajnát

A szlovák házelnök szerint elfogadhatatlan, hogy egy olyan ország, amelyben háború dúl, csatlakozzon a NATO-hoz. „Nagyon felelőtlen dolog felesleges reményt adni Ukrajnának, de a folyamat elkezdődhet” – jelentette ki Boris Kollár Prágában az európai uniós nemzeti házelnökök kétnapos konferenciájának nyitónapján. Az EU-csatlakozással kapcsolatban elmondta, sajnálja, hogy Ukrajnát megszállták, de ez nem jelenti azt, hogy emiatt valamilyen rövidebb eljárást kell alkalmazni.

A kétnapos prágai konferencia első napjának témája az Ukrajna elleni orosz agresszió és az Európai Unió válasza volt. A tanácskozáson kiemelt vendégként vesz részt Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnöke. Ruslan Stefanchuk szerint országa a csatlakozási feltételek közül hét területen könyvelt el előrelépést. Hangsúlyozta: Kijev bízik abban, hogy még az idén megkezdődhetnek Ukrajna csatlakozási tárgyalásai Brüsszellel. Az ukrán vezetés szívesen venné, ha a NATO júliusban Vilniusban megrendezendő csúcstalálkozóján Ukrajna meghívást kaphatna a szövetségbe.

Boris Kollár, a pozsonyi parlament elnöke erre reagálva mondta azt, hogy egy olyan ország, ahol katonai konfliktus van folyamatban, nem csatlakozhat a NATO-hoz, mert ez elfogadhatatlan. „Szerintem ezt még a tagországok sem hagynák jóvá. Nagyon felelőtlen dolog ilyen reményeket kelteni az ukránokban” – fogalmazott a szlovák házelnök, hozzátéve, hogy a katonai szövetséghez csak békeidőben lehet csatlakozni, különben érvénybe lépne az 5. cikkely, és a tagországoknak be kellene lépniük a háborúba.

Boris Kollár egyúttal hangsúlyozta, mindez nem azt jelenti, hogy ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozását.

„Támogatjuk, de békeidőben és ahogyan azt kell. Elkezdheti a folyamatot, de nem lehet tagként elfogadni”

– tette hozzá a szlovák házelnök. Az EU-csatlakozás kérdésében megismételte azt az álláspontját, hogy Ukrajnának végig kell mennie a teljes csatlakozási folyamaton, ahogy azt Szlovákia vagy Csehország is tette a múltban. „Nagyon sajnálom, hogy Ukrajnát megszállták, de ez nem jelenti azt, hogy emiatt valamilyen rövidebb eljárást kell alkalmazni.

Minden tagállamra ugyanazok a szabályok érvényesek”

– szögezte le Boris Kollár.

Markéta Pekarová Adamová, a cseh Képviselőház elnöke beszédében azon meggyőződésének adott hangot, hogy a nemzetközi közösségnek folytatnia kell Ukrajna támogatását a jogos önvédelemben. „Határozottan el kell utasítani azt az álláspontot, hogy további fegyverek szállításával Ukrajnának csak olajat öntünk a tűzre. A békéről ebben az esetben csak az erő pozíciójából lehet tárgyalni” – vélte a cseh parlamenti alsóház elnöke. Kijelentette: Európának jelenleg nincs világos elképzelése arról, milyen viszonyt akar fenntartani Oroszországgal a háború befejezése után.

A prágai konferencián Jakab István, az Országgyűlés alelnöke képviseli Magyarországot. Jakab István elmondta, Magyarország kiáll Ukrajna mellett, de a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítását kéri. „Magyarország nemzeti érdeke egy szuverén, erős, demokratikus és a polgárainak, köztük az ott élő őshonos nemzeti közösségeknek is életlehetőséget biztosító Ukrajna” – mutatott rá a magyar Országgyűlés alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×