eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Photo of a single suitcase made of fabric material and one passport in pocket.
Nyitókép: Aaftab Sheikh/Getty Images

Egy év alatt tizenkét magyart fosztottak meg a szlovák állampolgárságától

A szlovák belügy által húsvétkor ismertetett adatok szerint eddig 161 embert fosztottak meg szlovák útlevelétől azért, mert már magyar állampolgár.

Szlovákiában az állampolgársági törvény bevezetése, 2010 óta összesen 4433 személy veszítette el a szlovák állampolgárságát amiatt, mert egy másik ország állampolgárságáért folyamodott. A szlovák állampolgársági törvényt Robert Fico első kormánya fogadta el a 2010-es magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását.

A szlovák belügyi tárca hétvégén ismertetett legfrissebb adatai alapján az ország polgárai közül a cseh állampolgárságuk miatt veszítették el eddig legtöbben a szlovákot, szám szerint 1030-an. Német állampolgárrá 1020 személy vált, a képzeletbeli állampolgársági dobogó harmadik helyén pedig az osztrák áll 692 kérvényezővel. 459-en vették fel a brit állampolgárságot, és 241 korábbi szlovák állampolgárnak lett amerikai útlevele 2010 óta.

A magyar állampolgárságért folyamodók a hatodikok a sorban.

A törvény hatályba lépése óta 161 ember veszítette el szlovák állampolgárságát azért, mert felvette a magyar állampolgárságot. Mindez azt jelenti, hogy az utóbbi egy évben 12-en vették fel a magyar állampolgárságot.

  • Száz felett van a svájci és
  • az ausztrál állampolgárságot felvevők száma, majd
  • a norvég,
  • a holland,
  • a kanadai,
  • az ír,
  • a svéd,
  • az olasz,
  • a belga,
  • a francia és
  • a luxemburgi,
  • a finn,
  • a dán és
  • a spanyol követi.

A tavalyi év elején történt ugyan elmozdulás az állampolgársági törvény kapcsán, de a szlovákiai magyarok helyzetén ez nem sokat változtat. A pozsonyi parlament 2022 februárjában ugyanis jóváhagyta az állampolgárságról szóló törvény módosítását, melynek értelmében nem veszíti el automatikusan a szlovák állampolgárságát az, aki külföldi állampolgárságot vesz fel, de csak abban az esetben, ha a külföldi állampolgárság megszerzésekor legalább öt éve annak az államnak a területén tartózkodott, amelynek az állampolgárságát megszerezte, és ha ezeket a tényeket dokumentumokkal tudja igazolni.

A szlovák útlevelet a legújabb szabályozás szerint már nem veszíti el automatikusan az sem, aki más ország állampolgárságát szerezte meg úgy, hogy örökbe fogadták, esetleg születéssel szerezte meg vagy kiskorúként kapta meg, miközben a szülője szlovák állampolgár maradt.

Abban az esetben sem szűnik meg a szlovák állampolgárság, ha idegen országban köt házasságot az illető.

A szlovákiai magyarok helyzetét azonban a módosított törvény még mindig figyelmen kívül hagyja.

A törvénymódosítással Gyimesi György, a kormányzó OĽaNO magyar képviselője sem elégedett.

Korábban elmondta, Szlovákia feleslegesen riogat a kettős állampolgárság miatt a szlovák állampolgárság elvételével, pedig a szlovákiai magyarok csak etnikai, történelmi és nyelvi okokból vennék fel a magyar állampolgárságot. Ezt azonban véleménye szerint Szlovákiában senki sem képes megérteni, mert míg Szlovákia határai megegyeznek az etnikai határokkal, Magyarország esetében ez nem így van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×